IPS/Nalisha Adams

Rankasti kritisoidun Namibian hallituksen norsuhuutokaupan huutajat jäivät kolmasosaan odotetusta. Viranomaiset myöntävät, että kansainvälinen kohu on saattanut säikäyttää joitain mahdollisia ostajia.

Viime vuonna julkistettu 170 norsun kansainvälinen huutokauppa tuomittiin laajalti. Yli satatuhatta ihmistä allekirjoitti vetoomuksen kauppaa vastaan.

Vain 57 norsua ostettiin, mutta vähäisestä kiinnostuksesta huolimatta Namibian hallitus ei ole sulkenut pois toisen huutokaupan mahdollisuutta.

Huutokaupan oli viranomaisten mukaan tarkoitus paitsi tuoda rahaa valtion kassaan, myös auttaa norsujen ja ihmisten välisten konfliktien hoitamisessa. Kaupan väitettiin viime kädessä suojelevan norsuja. Luonnonsuojelijat kyseenalaistivat väitteen. He olivat huolissaan kaupattujen norsujen kohtalosta, mutta myös koko uhanalaisen eläinlajin tulevaisuudesta Namibiassa.

Suuri menetys ja vähäinen tuotto

Virallisten lukujen mukaan Namibian norsukanta on noin 24 000, mutta luonnonsuojelijat väittävät sitä paljon pienemmäksi. Jopa 80 prosenttia ilmoitetusta norsujoukosta on luonnonsuojelijoiden mukaan vaeltavia laumoja, jotka kulkevat rajojen yli Namibian, Angolan, Sambian ja Botswanan alueilla.

ILMOITUS

– Yhteisöjen saaman hyödyn varjolla afrikkalaiset poliitikot liioittelevat villieläinkantojen kokoa ja myyvät luonnonperintöään moraalittomille ulkomaisille tahoille. Mutta ennen kuin miljoonat vihaiset twiitit muuttuvat merkittäväksi korvaukseksi näiden koko maailmalle yhteisten arvojen suojelemisesta, niiden tuhoutuminen on väistämätöntä, National Park Rescue -järjestön Mark Hiley sanoo. Järjestö pelastaa afrikkalaisia kansallispuistoja sulkemiselta.

– Tällä hetkellä Afrikan norsukannat ovat vain 5 prosenttia sadan vuoden takaisista. Kun ajattelee norsujen antia ekosysteemeille, turismille, hiilinieluille ja niin edelleen, niin jokaisen norsuyksilön arvo on seitsennumeroinen summa. Sen sijaan, että valjastaisivat tämän arvon ja varjelisivat villieläimiä tuleville sukupolville, hallitukset myyvät ne naurettavan halvalla kammottavalle eläintarhateollisuudelle.

Huutokauppa tuotti 5,9 miljoonaa Namibian dollaria (330 000 euroa).

Englanninkielinen versio