Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Lohikoski ja Kyllönen: Kuntien koronakulut korvattava täysimääräisesti.

Vasemmistoliiton kansanedustajat Pia Lohikoski ja Merja Kyllönen vaativat, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan korvata kunnille koronapandemiasta aiheutuvat kulut täysimääräisesti. He jättivät tänään keskiviikkona asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

He viittaavat sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemana korvausmalliin, joka on herättänyt keskustelua siitä, toteutuuko kustannusten täysimääräinen korvaaminen käytännössä.

– Hallitus on sitoutunut korvaamaan kunnille aiheutuneet koronakulut täysimääräisesti. Tästä on pidettävä kiinni, Lohikoski sanoo.

Korona ei ole vielä häviämässä minnekään.

Korona ei ole häviämässä

Lausuntokierroksella olevassa mallissa korvaus kattaisi vain 40–65 prosenttia toteutuneista kuluista. Mallissa huomioidaan muun muassa kunnille jo maksetut valtionosuudet, vaikka nämä kohdistuvat kaikkiin kuntien tuottamiin lakisääteisiin peruspalveluihin.

– Korona ei ole vielä häviämässä minnekään, Kyllönen korostaa.

ILMOITUS

– Kunnilla ja sairaanhoitopiireillä on edelleen suuri vastuu testauksien ja rokotusten järjestämisessä. Samalla niiden on myös huolehdittava siitä, että koronan aiheuttama inhimillinen velka saadaan kurottua umpeen.

Linjattu viime vuonna

Kansanedustajat muistuttavat siitä, että vuoden 2020 budjettiriihessä hallitus linjasi, että kaikki koronaan liittyvät välittömät terveysturvallisuuteen liittyvät kustannukset korvataan kunnille ja sairaanhoitopiireille.

Kirjallisessa kysymyksessään valtiovarainvaliokunnan jäsenet Lohikoski ja Kyllönen kysyvät hallitukselta, miten se aikoo varmistaa, että kuntien koronakulut korvataan täysimääräisesti, jotta kunnat pystyvät jatkamaan koronan vastaista työtä ja huolehtimaan laajemmin kuntalaisten hyvinvoinnista.