Lehtikuva/Emmi Korhonen

Yksi vasemmistoliiton tavoitteista syksyn budjettiriihessä on estää esitetyt leikkaukset tieteeseen ja tutkimukseen, sanoo eduskuntaryhmän vastavalittu puheenjohtaja Jussi Saramo.

Valtionvarainministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotusten mukaan uuden tutkimuksen rahoitusta pienennettäisiin ensi vuonna 51 miljoonalla eurolla tähän vuoteen verrattuna. Vaikutus näkyisi vuonna 2022 alkavissa tutkimuksissa. Kyse on Suomen Akatemian kautta kanavoitavasta rahoitusvaltuudesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ei kuitenkaan näe tarvetta leikata tieteen ja tutkimuksen rahoituksesta.

– Talousluvut näyttävät ennustettua paremmilta, ja hallituksen talouspolitiikka on toiminut. Työllisyydessä ollaan jo noustu ennätystasolle, ja velkaantuminenkin näyttää kääntyvän laskuun jo ensi vuonna, Saramo kertoo.

Vasemmistoliitto aikoo esittää syksyn budjettineuvotteluissa näiden leikkausten perumista.

– Nyt ei siis ole mitään tarvetta leikata tieteeltä ja tutkimukselta, vaikka näin annettiin keväällä ymmärtää. Vasemmistoliitto aikoo esittää syksyn budjettineuvotteluissa näiden leikkausten perumista, Saramo linjaa.

Hallitus kokoontuu syyskuun alussa päättämään ensi vuoden budjetista.

Saramon toiveena on, että nyt syksyn budjettineuvotteluissa kaikki hallituspuolueet pitäisivät pään kylmänä ja peruuttaisivat esitetyt leikkaukset tieteeseen ja tutkimukseen. Saramo toivoo, että kukaan hallituspuolueissa ei pitäisi kiinni leikkauksista, vaan tavoitteena pitäisi päinvastoin olla Suomen talouspolitiikan uuden suunnan säilyttäminen leikkauslinjasta kohti investointeja tulevaisuuteen.

– Jos näitä menoleikkauksia ei kukaan erityisesti kannata, niin ei niistä kenenkään ole järkeä pitää kiinni. Ei tässä tietenkään kenenkään kannata hallitusta kriisiyttää, Saramo toteaa.