Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Li Andersson vaatii turvaamaan tieteen rahoituksen ensi vuoden budjetissa. Hän edellyttää, että veikkausvoittovarojen alenema korvattava täysimääräisesti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vaatii, että tieteen rahoitus turvataan täysimääräisesti vuoden 2022 budjetissa. Kyse on Suomen Akatemian kautta kanavoitavasta rahoitusvaltuudesta. Se on pienenemässä, sillä valtio ei korvaa kokonaan Veikkauksen tuotoista saatavien varojen vähenemistä edunsaajille ja korvauksesta ei ole sovittu vuoden 2023 jälkeen.

Osaaminen on kilpailuvaltti

Andersson edellyttää lauantaina lähettämässään tiedotteessa, että valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyvä veikkausvoittovarojen hupenemisesta johtuva vaje tieteen rahoitukseen perutaan. Andersson muistuttaa, että korkea osaaminen on Suomelle elintärkeä kilpailuvaltti. Hänen mukaansa tieteen rahoituksen lasku ei ole kestävää politiikkaa.

”Hallituksen on käännettävä jokainen kivi”.

– Korkea osaaminen on Suomen tärkein kilpailuvaltti, ja meidän on huolehdittava tieteen ja tutkimuksen rahoituksesta kaikissa tilanteissa. Panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat myös elinehto vihreän siirtymän onnistumiselle ja ilmastotyöpaikkojen synnylle, Andersson sanoo.

Tiedemyönteisyyttä tarvitaan

Andersson perää koko hallitukselta määrätietoista tiedemyönteistä linjaa. Hän arvioi, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on onnistunut kääntämään edellisten hallitusten leikkauspolitiikan tiede- ja koulutusinvestoinneiksi.

Anderssonin mukaan tästä linjasta ei ole varaa lipsua myöskään loppuhallituskauden aikana.

ILMOITUS

– Tähän hallitukseen kohdistuu perustellusti korkeita odotuksia tiedeyhteisössä edellisten hallituskausien leikkauspolitiikan jälkeen. Hallituksen on käännettävä jokainen kivi, jotta tieteeseen kohdistuvat leikkaukset saadaan torjuttua, hän sanoo.

Veikkaustuotot pienenevät

Valtiovarainministeriön tuoreen budjettiehdotuksen mukaan uuden tutkimuksen rahoitus on pienenemässä ensi vuonna 51 miljoonalla eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) totesi STT:lle sunnuntaina, että summasta 40 miljoonaa euroa johtuu veikkaustuottojen pienenemisestä. Vaikutus näkyy vuonna 2022 alkavissa tutkimuksissa.

Veikkauksesta saatavat tuotot ovat vähentyneet pysyvästi 30–40 prosenttia. Hallitusohjelman tavoitteena on nostaa Suomen tutkimus- ja kehitystoiminnan osuus bruttokansantuotteesta neljään prosenttiin.