IPS/Sam Olukoya

Entinen raskaansarjan painonnostaja Bassey Etim Ironbar lapioi lagosilaisen tien kuoppia umpeen. Toisinaan hän lakaisee katuja ja puhdistaa avoviemäreitä.

Bassey Etim Ironbarin urheilu-ura huipentui vuoden 1984 olympialaisiin Los Angelesissa. Olympianostossa hän sai jalkavamman, joka lopetti hänen uransa. Sitä ennen hän ehti voittaa pronssia Kansainyhteisön kisoissa Brisbanessa Australiassa vuonna 1982.

Aikoinaan juhlittu atleetti asuu nykyään Lagosin esikaupungissa Ajah-Badoressa. Ironbar kulutti pääosan ansaitsemistaan rahoista vammansa hoitamiseen ja nyt eläkkeelle vetäydyttyään hän keskittyy vapaaehtoistyöhönsä.

Kotikaupunkinsa kaduilla Ironbar lapioineen luomassa kuoppia umpeen on tuttu näky. Monttuja Lagosin kaduilla riittää ja virallisten tahojen toimintaa odotellessa ne vain syvenevät.

Töihin ennen aamuruuhkaa

Teiden huono kunto on osaltaan syypää myös kaupungin kaoottiseen liikenteeseen. Lagosin keskustassa autojonot voivat olla kymmenen kilometrin mittaisia. Ironbarin toiminta keskittyy Ajah-Badoreen ja liikenteen sujuvoittamiseen siellä.

– Herään puoli neljältä, neljältä olen jo katua korjaamassa, Ironbar kertoo. Työt on aloitettava varhain, sillä puoli viideltä tiet ovat jo täynnä työmatkalaisia.

ILMOITUS

– Kotoaan puoli kuudelta tai kuudelta lähtevät myöhästyvät töistä, jos tie on kuoppainen. Niinpä kiirehdin paikalle huolehtimaan, että liikenne sujuu ja ihmiset ehtivät töihin ajoissa.

Lagosissa on hyvin vähän yleisiä roskiksia ja kadut ovat roskien peittämiä. Sateella vesi vie roskat kaduilta ojiin ja avoviemäreihin, jotka menevät tukkoon. Erityisesti sadekausina tukkoiset viemärit tulvivat kaduille.

Ironbar on ottanut huolehtiakseen myös siitä, että vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Hän lakaisee roskia kadulta ja estää niiden päätymisen viemärin suulle.

Ruuhkien aikaan Ironbar jopa ohjaa liikennettä.

Kun Ironbar ryhtyi vapaaehtoiseksi ”tiemestariksi”, monet pitivät tilannetta outona. Kun kuopat alkoivat kadota öisin, hän alkoi saada kiitosta.

– Ihmiset sanoivat minun olevan hullu. Kun he näkivät aamuisin, miten kuopat olivat yön aikana kadonneet, he ymmärsivät, että olenkin okei.

Ironbar sanoo intohimonsa liikenteen sujuvoittamiseen johtuvan siitä, että hänen mielestään huonosti kulkeva liikenne vie tienkäyttäjiltä aikaa. Se myös nostaa työmatkalaisten kustannuksia, sillä yksityiset bussit ja moottoripyörät nostavat hintojaan, kun liikenne takkuaa.

Ironbarin mukaan helpottamalla liikennettä hän estää myös väärään suuntaan ajamiset, joihin syyllistyvät etenkin kaupalliset liikennöitsijät, jotka siirtyvät ajamaan vastaantulijoiden kaistalle, kun siellä on väljempää. Seurauksena on ollut vakavia onnettomuuksia.

– Monta kertaa vakavia vammoja koituu jalankulkijalle, joka ei osaa odottaa auton tai moottoripyörän lähestyvän kovaa vauhtia väärästä suunnasta.

Vastustajat hyötyvät liikenneruuhkista

Ironbarin työtä arvostavat palkitsevat häntä toisinaan rahalla. Vapaaehtoistyö on tuonut hänelle myös lempinimen Number One, Ykkönen.

– Ihmiset kutsuvat minua ykköseksi, koska pitävät minua parhaana vapaaehtoistyöntekijänä. He ovat tyytyväisiä tavastani ohjata liikennettä, täyttää monttuja ja puhdistaa ojia ja katuja, Ironbar selittää.

– Hän saa paljon aikaiseksi auttaessaan liikenteen sujumista, kiittää taksinkuljettaja Kola Adeola.

Kaikkia Ironbarin toiminta ei miellytä. Hänen kimppuunsa on hyökätty monta kertaa.

– He tulivat ja hakkasivat minut, olin tuskissani ja he halusivat minun pysyvän pois kadulta.

Ironbar sanoo, ettei ole yllättynyt hyökkäyksistä, sillä monet hyötyvät siitä, ettei liikenne suju.

– Siellä, missä liikenne seisoo, bussikuskit ja katukauppiaat tekevät paljon rahaa.

Iltaisin ja öisin edunsaajia ovat autoilijoita ja moottoripyöräilijöitä ryöstävät rikolliset.

– Jotkut ihmiset haluavat minut pois tieltä, koska tallon heidän varpailleen.

Ironbar itse ei näe mitään erikoista siinä, että entinen olympiaurheilija tekee vapaaehtoistyötä.

– Vapaaehtoistyössä ilmaisen isänmaallisuutta kuten tein myös olympialaisissa, kun edustin maatani.

– Olympiaurheilijaksi pääseminen on etuoikeus, sillä olympialaiset ovat arvostetuin urheilukilpailu, jossa kilpailee maailman parhaimmisto.

Hänen mielestään etuoikeutettujen urheilijoiden tulisi hyödyttää yhteisöään, kuten hän omalla tavallaan tekee.

Englanninkielinen versio