Antti Yrjönen

Kansanedustaja halusi tietää, milloin Yhdysvallat on ehdottanut asiaa Suomelle ensi kertaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho kysyi puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa torstaina, miksi Natoon kuulumattoman Suomen hallitus on nyt päättänyt Yhdysvaltain pyynnöstä ottaa maahan suomalaisia palvelleiden lisäksi myös Natoa ja Yhdysvaltoja palvelleita afganistanilaisia.

– Päätöksestähän ei ennen sen julkistamista kerrottu sen paremmin ulkoasiainvaliokunnalle kuin eduskunnan muillekaan valiokunnille, hän sanoi ja kummeksui sitä, että vasemmistoliittokin on ollut hallituksessa hyväksymässä kyseistä linjausta.

Oikeana Yrttiaho sen sijaan piti sitä, että suomalaisten palveluksessa olleita afgaaneja tuodaan pakolaisiksi Suomeen ja että turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin on keskeytetty.

Selonteko Afganistanin operaatiosta

Afganistan-operaatio oli Yrttiahosta väärä ja se kävi inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiksi.

– Kataisen hallituksessa myös hyväksyttiin ”yhdessä sisään, yhdessä ulos” -periaate, jota myöhemmin on ahkerasti sovellettu, hän totesi ja kysyi, mikä on seuraava Yhdysvaltain Suomelle osoittama sota?

Yrttiaho esittikin, että eduskuntaryhmä esittäisi muille eduskuntapuolueille selonteon laatimista Suomen osallistumisesta Afganistanin operaatioon ja kaikesta siihen liittyvästä.