IPS/Christopher Pala

Yli kahdenkymmenen vuoden neuvottelujen jälkeen Maailman kauppajärjestö WTO on saamaisillaan aikaan sopimuksen haitallisten kalastustukiaisten lakkauttamisesta. Sopimus sanelisi globaalille kalateollisuudelle uudet säännöt ja rajoittaisi valtion tukia, jotka edistävät maailman kalakantojen pienentymistä.

WTOn jäsenet ovat luvanneet saattaa neuvottelut päätökseen ennen marraskuun loppua. Lupaus annettiin äskeisessä WTOn tapaamisessa.

Sopimus piti alun perin solmia jo vuonna 2020, mutta koronapandemia ja Yhdysvaltain presidentinvaalit lykkäsivät sitä vuodella eteenpäin. Lopullisen sopimustekstin yksityiskohdat ovat vielä hiomatta, mutta WTOn keväällä aloittanut johtaja Ngozi Okonjo-Iweala yrittää saada valtiot pitämään lupauksensa.

Ongelmia on ennen muuta teollisuusmaiden ja kehitysmaiden kohtelussa, jota esimerkiksi Intian ja Pakistanin kauppaministerit pitävät vinoutuneena. Heidän mukaansa kehitysmailta vietäisiin mahdollisuus valtion tukiin, jollaisia teollisuusmaat saisivat maksaa.

Kalastustukiaissopimusta pidetään testinä WTOn uskottavuudelle: voiko se toimia, vaikka jäsenmaat ovat juuttuneet keskinäisiin riitoihinsa.

Englanninkielinen versio