All Over Press/Yelena Afonina

Ranskasta karkotettu Magomed Gadajev tuomittiin laittomasta asekätköstä, joka löytyi kätevästi samana päivänä, jona karkotusmatka Venäjälle alkoi.

Yhdeksäntenä kesäkuuta Magomed Gadajev tuomittiin Tšetšeniassa puolentoista vuoden vankeuteen ”luvattomasta aseiden säilyttämisestä”. Gadajev oli karkotettu Ranskasta vain kaksi kuukautta aikaisemmin, vaikka 10. maaliskuuta Ranskan kansallinen pakolaisasioiden tuomioistuin kielsi karkotuksen, koska Venäjällä hänen elämänsä ja fyysinen koskemattomuutensa on vaarassa.

Laiton asekätkö löytyi kätevästi samana päivänä kun Gadajevin lentokone lähti kohti Venäjää. Oikeudenkäynti järjestyi pikavauhtia, ja Gadajev kieltäytyi asianajajista ”omasta pyynnöstään”.

Gadajevia onnisti, sillä ilman laajaa huomiota ja ihmisoikeusjärjestöjen protesteja hän olisi varmaankin kadonnut kidutettavaksi johonkin Tšetšenian salaisista vankiloista, kuten hänelle kävi 2009. Vuonna 2010 Gadajev oli mukana paljastamassa salaisten vankiloiden järjestelmää, minkä seurauksena hän joutui pakenemaan Ranskaan, josta hän sai turvapaikan.

Gadajevilla ei Ranskassa ole mitään rikossyytteitä, jolla karkotusta olisi perusteltu. Karkotusta pidetään reaktiona opettaja Samuel Patyn murhaan lokakuussa 2020. Patyn murhasi Ranskassa radikalisoitunut 18-vuotias tšetšeenijihadisti Abdullah Anzorov. Murhan jälkeen Ranska on lisännyt epäiltyjen islamistien karkotuksia.

Tšetšeenipakolaiset ovat yleensä islamisteja, mikä ei tarkoita että heillä olisi mitään tekemistä Patyn murhan tai muiden Euroopassa tehtyjen iskujen kanssa. Gadajev toimi näkyvästi Tšetšenian presidenttiä Ramzan Kadyrovia vastustavassa diasporassa.

ILMOITUS

Kesän aikana ainakin kaksi muuta Tšetšeniaan karkotettua tai palannutta on ilmoitettu kadonneiksi. Heinäkuun 12:ntena katosi Arabiemiraateista karkotettu Aidegim Batejeva, ja 28.6. katosi Ibrahim Musajev, joka yritti neljän vuoden ajan saada turhaan turvapaikkaa Kreikasta.

Aamuyöllä 26. toukokuuta Strasbourgissa Ranskan poliisin erikoisjoukot hyökkäsivät neljän 16–17 vuotiaan, ja yhden 18-vuotiaan tšetšeenipojan asuntoihin. Pojat kidnapattiin sukulaisille ilmoittamatta Pariisiin, missä heitä kuulusteltiin iskujen valmistelusta laittomasti ilman asianajajia. Muutaman päivän päästä kaikki vapautettiin ilman syytteitä.

Samalla kun Ranska pyrkii tuhoamaan Kadyrovin vastaista oppositiota, myös Kadyrov pyrkii tuhoamaan vastustajiaan Euroopassa. Kesäkuun seitsemäntenä Wienissä yritettiin murhata autopommilla tubettaja Said-Husein Magomadov, viime vuonna 4.7. Wienissä murhattiin tubettaja Mamihan Umarov. Viime vuoden joulukuussa Saksassa pidätettiin Kadyrovin agentti, jota epäiltiin Mohmad Abdurahmanovin murhan suunnittelusta.

Heinäkuussa tiedotettiin, että Saksan salaisten palveluiden agenttia epäillään Abdurahmanovin osoitteen vuotamisesta agentille. Mohmad on tubettaja Tumso Abdurahmanovin veli. Tumso yritettiin murhata Ruotsin Gävlessä viime vuoden helmikuussa.

Kesä-heinäkuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Venäjälle ainakin kolme langettavaa tuomiota kidutuksista ja katoamisista Tšetšeniassa 2000-luvulla. Kenties Ranska ja Venäjä tuomitaan 15 vuoden päästä yhdessä karkotuksesta tšetšenialaiseen vankilaan.

Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.