Noin joka seitsemäs amerikkalainen on vuokranmaksuvaikeuksissa, ja koronapandemia on vain pahentanut maan asuntotilannetta.

Likimain puolella yhdysvaltalaisista palkansaajista ei ole varaa vuokrayksiöön, kirjoittaa brittilehti Guardian. Tieto on peräisin National Low Income Housing Coalition -järjestön tutkimuksesta.

Yhdysvalloissa asumiskustannukset jatkoivat nousuaan pandemian aikana. Jotta työntekijällä olisi varaa vuokrayksiöön, on hänen ansaittava keskimäärin 20,4 dollaria (17,4 euroa) tunnissa. Mediaanituntipalkka Yhdysvalloissa on noin 21 dollaria (17,9 euroa). Toisin sanoen noin puolet amerikkalaisista työntekijöistä ansaitsee tuota vähemmän.

National Low Income Housing Coalition –järjestön mukaan markkinahintainen asuminen on köyhimpien amerikkalaisten saavuttamattomissa kaikkialla maassa. Noin 14%, tai joka seitsemäs amerikkalainen ei pystynyt maksamaan vuokraansa ajoissa pandemian aikana. Luku on kaksinkertainen verrattuna aikaan ennen pandemiaa.

USA:n liittovaltion määräämä vuokralaisten häätökielto umpeutui heinäkuussa, mutta sitä jatkettiin lokakuun alkuun asti alueilla, jotka ovat kärsineet pandemiasta eniten.