Asko-Matti Koskelainen

Jussinniemi arvostelee kovin sanoin Teknologiateollisuutta ja muita yritysten edunvalvojia.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi ihmettelee sitä, että samaan aikaan, kun teollisuuden tilaukset ovat lisääntyneet ja suomalaiset tuotteet kelpaavat maailmalla, Teknologiateollisuus, Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät puhuvat huonosta kilpailukyvystä ja vaativat työntekijäpuolelta myönnytyksiä lisäämällä paikallista sopimista.

– Teknologiateollisuudessa on sovittu paikallisesti jo vuosikymmeniä ja reilusti yli puolet teknologiateollisuuden työntekijöistä on paikallisen sopimisen piirissä, todennäköisesti enemmänkin, Jussinniemi muistuttaa.

Hän puhui asiasta Teollisuusliiton valtuustossa Vantaalla torstaina.

”Jo pidemmän aikaa tiedän kulisseista vaaditun luottamusmiehen aseman heikentämistä”.

Työtaistelun uhka

Teknologiateollisuus päätti keväällä Metsäteollisuus ry:n tavoin valtakunnallisten työehtosopimusten tekemisestä

– Syksyllä ilmojen kylmetessä siintää massiivisen työtaistelun uhka, Jussinniemi ennustaa.

ILMOITUS

– Siinä sitä vastuullisuutta yhteiskunnasta, Helle, Pesonen ja Nalle W. etunenässä, Rommakkaniemen ja Pentikäisen säestäessä.

Hän viittaa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaan Minna Helteeseen, UPM:n toimitusjohtajaan Jussi Pesoseen, konserninjohtaja Björn Wahlroosiin, Keskuskauppakamarin toimitusjohtajaan Juho Romakkaniemeen ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtajaan Mikael Pentikäiseen.

Vastuutonta

Jussinniemi syyttää Teknologiateollisuutta vastuuttomuudesta.

– Tässä vaiheessa koronan myllertäessä ilmoitetaan, että luovutaan sopimustoiminnasta, hän kummastelee hakeutumista paikalliseen sopimiseen.

– Helteellä ja kumppaneilla taisi unohtua, että on useita työlakeja, kuten työaikalaki ja vuosilomalaki, joista voidaan sopia paikallisesti toisin vain sen sopimisen mahdollistavalla yleissitovalla valtakunnallisella työehtosopimuksella.

– Todellisuuden valjettua, verronkin suurissa tuotanto laitoksissa ja kaivoksilla, on varmasti työnantajan yöunet hetkeksi menneet, kun on hoksattu, että vain lain päältä viisivuorotyön työajan ja lomien pyörittäminen ei olekaan niin helppoa.

– Taitaa kuitenkin se yleissitovan työehtosopimuksen kautta tuleva joustavuus ja paikallinen sopiminen kiinnostaa.

Ideologista toimintaa

– Koko homman taustalla on selkeästi ei niin sopimustekniset asiat, vaan ennemminkin ideologiset ja arvo- ja arvovaltakysymykset, Jussinniemi arvioi.

– Tässä kuviossa porvarit ja kapitalistit haluavat murtaa työväenliikkeen. Jo pidemmän aikaa tiedän kulisseista vaaditun luottamusmiehen aseman heikentämistä tai poistamista, hän sanoo.

Hän vaatii vahvistamaan luottamusmiehen asemaa myös lailla

Hän paheksuu myös vaatimusta yleiskorotusten poistamisesta.

– Halutaan maksaa vain huipputyöntekijöille ja muille ei mitään. Kuitenkin se suuri massa yhdessä tuottaa sen yrityksen tuloksen, hän huomauttaa.

– Yleiskorotus takaa kaikille jonkinlaisen säällisen korotuksen, jotta ostovoiman kasvu työntekijöillä on jonkinlaisen perälaudan piirissä. Luulisi isossa kuvassa kiinnostavan koko omistavaa kenttää, se että kansan suurten joukkojen ostovoima kehitys on positiivinen.