Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kommentti: Syyskuun alun budjettineuvotteluissa on luvassa kova vääntö puuttuvista ilmastopäätöksistä.

Kierrokset hallituksessa alkavat nousta, kun syyskuun alku lähestyy. Hallitus kokoontuu syyskuun alussa viimeistelemään ensi vuoden budjetin.

Neuvotteluissa on tarkoitus samalla tehdä päätökset niistä ilmastotoimista, jotka vielä puuttuvat hallitusohjelman ”hiilineutraali Suomi vuoteen 2035” -tavoitteesta. Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä huomautti aiemmin tällä viikolla KU:n haastattelussa, että puolet näistä toimista on vielä tekemättä.

Lisäkierroksia budjettineuvotteluihin saatiin lisää alkuviikosta, kun kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi raporttinsa. Sen ydinsanoma oli, että aika alkaa loppua kesken, jos ilmastokriisin vaikutukset halutaan pitää edes jossain määrin siedettävinä. Pariisin ilmastosopimuksessa tehty sitoumus lämpenemisen rajaamisesta 1,5 celsiusasteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna on vielä mahdollista saavuttaa, mutta se tarkoittaa päästöjen todella nopeaa pudottamista.

Sanna Marin ei ole kommentoinut IPCC:n raporttia.

IPCC:n raportin jälkeen vasemmistoliitto painotti jälleen kerran, että hallituksen budjettineuvotteluista pitää tulla ilmastoriihi. Samaa viestiä sanoivat vihreät. Neuvotteluja kutsutaan historiallisista syistä agraarisesti riiheksi.

Merkille pantavaa on, että pääministeri Sanna Marin ei ole kommentoinut IPCC:n raporttia millään tavoin. SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Nina Malm tosin julkaisi kirjoituksen, jossa vaadittiin budjettineuvotteluissa päätöksiä, jotka ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Mutta pääministerin kommentteja ei ole kuulunut.

ILMOITUS

On tapahtunut vuoto

Torstaina kierroksia saatiin kotimaiseen ilmastokeskusteluun vielä lisää. Helsingin Sanomat julkaisi jutun, jossa kerrottiin hallituksen ilmastopäätösten valmistelun olevan pahasti kesken. ”Hallituksen ilmastopäätösten valmistelu on pahasti kesken, pohjatyöt päätöksille eivät valmistu syksyn neuvotteluihin mennessä”, kuului otsikko.

Sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson että vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kommentoivat uutista hyvin kitkerään sävyyn.

– Hallitus on jo aikaisemmin päättänyt, että syksyn 2021 budjettiriihessä tehdään päätöksiä lisäilmastotoimista. Kuten IPCC-raporttikin väkevästi todisti, aikaa ei enää ole viivyttelyyn. Tahtotilaa hallitukselta pitää löytyä, sillä ilmastotavoitteet ovat yhtä tärkeitä ja sitovia kuin muut hallitusohjelmassa linjatut keskeiset tavoitteet, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Ohisalo julkaisi uutisen pohjalta neljän Twitter-viestin mittaisen ketjun. Hän linjasi, että budjettiriihi tulee olemaan ilmastoriihi, jossa riittävät päätökset on tehtävä.

– On uskomatonta vastuunpakoilua tässä ajassa vedota tiedon tai valmistelun puutteeseen, kun olemme juuri saaneet vuosikymmenen merkittävimmän ilmastoraportin IPCC:ltä ja keskeiset vaihtoehdot ovat tiedossa.

Vahingollinen vuoto

Molemmat puheenjohtajat ottivat viesteissään myös kantaa hallituksen toimintaan. Andersson puhui tahtotilasta, kun Ohisalo meni hieman pidemmälle.

– Huolettaa, jos hallituksen sisällä halutaan viivästyttää päätöksiä tekosyiden varjolla. Todellisuudessa kyse on vain ja ainoastaan hallituspuolueiden halusta ja valmiudesta tehdä päätöksiä lastemme ja maapallomme tulevaisuudesta.

Puheenjohtajien kommentit kertovat melko selvästi, että jutun ovat Helsingin Sanomille syöttäneet yhden tai kahden puolueen edustajat. Toinen näistä puolueista on pääministeri- ja toinen valtiovarainministeripuolue.

Vuotaminen on toki yleinen tapa politiikassa edistää asioita. Samalla ne aiheuttavat paljon kitkaa hallituksessa.

– Vuodot ovat ehkä vahingollisinta tässä työssä, totesi kesällä Li Anderssonin valtiosihteerinä aloittanut Dan Koivulaakso viime maaliskuussa KU:lle.

Lue lisää: Valtiovarainministeri jätti tiedotustilaisuudessaan ilmastokriisin käsittelemättä – ”Taloutta ei voi käsitellä ilmastonmuutoksesta irrallaan”

Vasemmistoliiton Mai Kivelälle tuli IPCC:n raportista ristiriitainen olo – ”Meidän ei pitäisi enää olla tilanteessa, jossa meitä pitää herätellä”

Andersson IPCC:n raportista: Budjettiriihestä tehtävä ilmastoriihi – puolet ilmastopäätöksistä uupuu vielä

Pääekonomistin nostot ilmastopaneelin raportista – ”Yhteiskunta- ja talousjärjestelmämme on muututtava nopeasti”

Ilmastopaneelin raportti: Päästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä – 1,5 asteen lämpenemisen raja ylitetään todennäköisesti kymmenessä vuodessa