IPS/Edgardo Ayala

Heikosti harkituksi sanotun hankkeen tiellä on kuitenkin monta estettä.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele löi kaikki ällikällä, kun hän kesäkuussa yllättäen ilmoitti maansa ottavan bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi Yhdysvaltain dollarin rinnalle. Syyskuun seitsemäntenä päivänä El Salvadorista tulee maailman ensimmäinen valtio, jossa kauppiaiden on pakko hyväksyä bitcoin-maksut.

Maailman cooleimmaksi presidentiksi itseään kutsuva ja Trumpin tapaan Twitterillä viestivä Bukele haluaa myös houkutella maahan kryptovaluuttaa luovia bitcoin-farmeja.

Monien on vaikea sulattaa sitä, että El Salvadorin kaltainen köyhä ja ongelmainen valtio ryhtyy hankkeeseen, joka vie valtavasti energiaa ja tuo niukasti työpaikkoja.

– El Salvadorin taloudelliset resurssit ovat niukat eivätkä ne jakaudu oikeudenmukaisesti. Tämä varmasti vain kärjistää eriarvoisuutta, elsalvadorilaisen Asianmukaisen teknologian keskuksen johtaja Ricardo Navarro toteaa.

Harva ymmärtää

Edes taloustieteilijät eivät ymmärrä, mitä Bukele ja El Salvadorin hallitus perimmiltään tavoittelevat.

ILMOITUS

– Päätös vaikuttaa improvisoinnilta vailla mitään teknistä pohjaa, taloustieteilijä, El Salvadorin keskuspankin entinen johtaja Carlos Acevedo sanoo.

Päätös hämmentää myös tavallisia kansalaisia, joiden on vaikea nähdä siinä mitään järkeä. Francisco Gavidian yliopiston heinäkuussa julkaistussa mielipidetiedustelussa 95 prosenttia vastaajista piti Yhdysvaltain dollaria parhaana oman taloutensa vakauden takaajana. Bitcoiniin luotti yksi prosentti vastanneista.

Asiantuntijat tosin uumoilevat, että El Salvadorin bitcoin-seikkailu päättyy nopeasti. Maan talous ja ulkomaankauppa pyörivät dollareilla, eikä arvoltaan heittelehtivän bitcoinin ottaminen rinnakkaisvaluutaksi suju ongelmitta.

Kiinasta Keski-Amerikkaan

Bitcoinien luominen, niin sanottu louhinta tapahtuu sadoilla tai jopa tuhansilla tietokoneilla, jotka ratkovat bitcoinin algoritmin syöttämiä matemaattisia pulmia. Bitcoin on louhittu, kun pulma on ratkaistu ja maailman muut louhintaa harjoittavat tietokoneet ovat sen hyväksyneet.

Louhinnan vaatimalla energialla voitaisiin tyydyttää kokonaisten kaupunkien tai jopa pienempien maiden energiantarve. Sivuvaikutuksena syntyy merkittäviä määriä kasvihuonekaasuja.

– Useimmat bitcoin-kaivokset ovat sijainneet Kiinassa, missä kaksi kolmasosaa energiasta on hiilipohjaista. Kiina on investoinut sen tyyppiseen energiainfrastruktuuriin, ympäristöasiantuntija Juan Marco Alvarez kertoo.

Cooli presidentti yrittää houkutella Kiinasta lähtöä tekeviä kryptovaluutan louhijoita louhintafarmeille El Salvadoriin, vaikka sähkö on siellä kolme tai neljä kertaa kalliimpaa kuin Kiinassa tai vaikkapa Kazakstanissa.

Energia tulivuorista

Bukele ja hänen hallituksensa sanovat, että bitcoin-farmeja voidaan pyörittää geotermisellä energialla. El Salvadorissahan on tulivuoriakin. Silti ei ole selvää, mistä energia tarkalleen tulisi.

Bukele ilmoitti kesäkuussa, että energiayhtiö LaGeo on avannut uuden geotermisen energialähteen, joka tuottaa 95 megawattia sataprosenttisen puhdasta energiaa. Sen ympärille suunnitellaan bitcoin-farmia.

Ei tiedetä, missä tämä lähde sijaitsee tai onko sillä jokin yhteys maan kahteen geotermisen energian tuotantolaitokseen, tai onko sitä ylipäätään olemassa muualla kuin promootiovideossa. LaGeon entinen johtaja José Antonio Rodriguez ihmetteli sosiaalisessa mediassa presidentin ilmoitusta – hänen tietääkseen maailman tuottoisimmat geotermisen energian lähteet tuottivat noin 40 megawattia eikä missään ole ylletty 95 megawattiin.

Viilennys on haaste

El Salvadorin kannalta paras ratkaisu olisi, että ”kaivostoimintaa” harjoittamaan tulevat yhtiöt rakentaisivat omat aurinkovoimalaitoksensa. Muussa tapauksessa ne vievät kansallisesta voimaverkosta kansalaisten ja teollisuuden tarvitsemaa sähköä.

Bitcoin-farmit sijaitsevat enimmäkseen viileissä maissa, sillä louhintaan käytettävät tietokoneet kuumenevat ja vaativat toimiakseen viilennystä. El Salvadorin päivälämpötila on 30 celsiusasteen tienoilla.

– El Salvador ei ole paras mahdollinen ympäristö louhintaan tarvittavalle laitteistolle. Kun Islanninkin kaltaisissa maissa tarvitaan ilmastointijärjestelmiä viilentämään tietokoneita, voi vain kuvitella, mitä täällä vaaditaan, Acevedo huomauttaa.

Englanninkielinen versio