Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kommentti: Jälleen kerran talouspolitiikasta puhutaan kuin ilmastokriisi ei vaikuttaisi siihen lainkaan.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin valtion ensi vuoden budjetin tekemisen aloittamisesta. Hallitus viimeistelee budjetin syyskuun alussa neuvotteluissa, joita agraari-Suomen muistoa kunnioittaen kutsutaan riiheksi.

Tiedotustilaisuus oli monin tavoin perinteinen. Valtion taloudesta pitää pitää hyvää huolta, velkaantumisesta kannettiin huolta, samoin kuin työllisyydestä. Yksi asia jäi kuitenkin vähemmälle huomiolle – ilmastokriisi. Sitä ei oikeastaan edes mainittu.

Linjaus on sitäkin kummallisempi, kun vain kaksi päivää sitten julkaistiin kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n jättimäinen raportti. Sen ydinsanoma oli selvä – asioiden on muututtava ja nopeasti.

Vasemmistoliiton virkavapaalla oleva poliittinen asiantuntija Minja Koskela muistutti Twitterissä, että ilmastokriisiä ei voi olla ottamatta huomioon. Samaa viestiä on vasemmiston ja vihreiden suunnasta sanottu aiemminkin.

KU kysyi helmikuussa valtiovarainministeriltä kuusi kysymystä ilmastokriisistä. Tuolloin pinnalla oli VM:n raportti, joka käsitteli Suomen talouden tulevaisuutta. Suurimman huomion keräsi se, että siinäkään ilmastokriisiä pahemmin käsitelty.

ILMOITUS

Helmikuussa KU kysyi VM:ltä muun muassa seuraavaa: Voiko tulevaisuuden talousarvioita tehdä ilman, että ottaa huomioon ilmastokriisin ja luontokadon vaikutukset eri maille?

– Niin kauan, kun ei ole olemassa luotettavia välineitä ilmastonmuutoksen taloudellisten arvioiden laadintaan, talousarvioihin ei voida kytkeä kattavia kokonaistaloudellisia tai julkistaloudellisia vaikutusarvioita. Sen sijaan yksittäisten toimien vaikutuksia voidaan arvioida ja sitä tehdään mm. hallituksen esitysten ja budjetin valmistelun yhteydessä.

– Valtion talousarvioesityksessä on esillä myös kestävän kehityksen teema. Esimerkiksi vuoden 2021 talousarvioesityksessä pääluokkaperusteluihin sisältyy erillinen kappale kestävästä kehityksestä kullakin hallinnonalalla. Lisäksi talousarvioesityksen yleisperusteluihin sisältyy kestävän kehityksen luku (luku 6), joka keskittyy erityisesti hallituksen hiilineutraaliustavoitteeseen, kuului vastaus.

Keskiviikon tiedotustilaisuus kertoo, että tätä kysymystä pitää kysyä jatkossakin.

Lue lisää: Kuusi kysymystä ilmastokriisistä valtiovarainministeriölle – VM ei ole arvioinut ilmastokriisin vaikutusta Suomen taloudelle