Lehtikuva/Olivia Ranta

”Työllisyystoimissa pitää saada tie auki ja ensimmäiset esitykset pöytään jo budjettiriihessä.”

Valtiovarainministeriö on aloittanut sisäiset neuvottelunsa ensi vuoden budjettiehdotuksesta myönteisemmissä merkeissä kuin vuosi sitten. Talouden näkymä on maailmalla kirkastunut ja Suomessakin rokotuskattavuus kasvaa hyvää vauhtia.

– Voidaan ajatella, että isojen tukipakettien ja poikkeustilaratkaisujen aika voisi jäädä taakse ja voimme keskittyä talouden elpymiseen ja talouden kasvuun ja niihin asioihin, jotka ylläpitävät Suomen hyvinvointia pitkällä aikavälillä, luonnehti neuvotteluita vetävä valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) medialle ennen neuvottelujen alkua.

Ensimmäiseksi ohjelmassa on talousennusteita ja virkamiesten arviota tulevasta taloudenpidosta. Neuvottelut käydään Moisniemessä Espoossa. Paikalla on alkuvaiheessa myös kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.).

Hallitus sopi puoliväliriihessä muun muassa tekevänsä vielä hallituskauden aikana työllisyystoimia, jotka tasapainottavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla.

Valtiovarainministeriön on määrä antaa ehdotuksensa muille ministeriöille perjantaina. Hallituksen budjettineuvottelut eli niin sanottu budjettiriihi on vuorossa 7.–8. syyskuuta.

Talouden iso maisema

Saarikon mukaan budjettiriihi on ennen kaikkea puoliväliriihen eli keväällä hallituksen aika vaikeankin neuvottelun kautta tekemien ratkaisujen toimeenpanon aikaa.

ILMOITUS

Hallitus sopi puoliväliriihessä muun muassa tekevänsä vielä hallituskauden aikana työllisyystoimia, jotka tasapainottavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Saarikko ei edelleenkään arvioi, paljonko päätöksistä pitäisi tehdä jo budjettiriihessä, mutta alkuun ainakin pitää päästä.

– Ratkaisuissa pitää saada tie auki ja ensimmäiset esitykset pöytään jo budjettiriihessä. Uskon, että siihen valmiutta on valmistelun näkökulmasta ja toivon, että siihen löytyy myös poliittista valmiutta.

Ministeri kuitenkin painotti, että työllisyystoimet valmistellaan eri pöydissä. Valtiovarainministeriö keskittyy omissa neuvotteluissaan talouden isoon maisemaan, tuloihin ja menoihin ja niiden tasapainottamiseen.

– Käymme läpi myös verotusta. Oma erityinen huomioni on työvoiman saatavuudessa myös lyhyellä aikavälillä nopeissa toimissa, että kasvu ei hyydy siihen, ettei ole osaavaa väkeä työnantajien tarpeisiin.

Hallitus sopi keväällä myös, että osa edessä olevista menosopeutuksista olisi veronkorotuksia, jotka vahvistavat julkista taloutta 100–150 miljoonalla eurolla. Veropäätökset tehdään budjettiriihessä.