Lehtikuva/Irene Stachon

On toimittava vastuullisesti niitä kohtaan, jotka vielä odottavat toista rokotusannosta, linjaa pääjohtaja Koivula.

Työpaikkojen on syytä edetä koronan jälkeisissä suunnitelmissaan syksyllä maltillisesti ja riskiarvioiden kautta, kehottaa Työterveyslaitos tiedotteessaan.

Työterveyslaitoksen pääjohtajan Antti Koivulan mukaan ihmiset ovat työpaikoilla eri asemassa, koska kaikki eivät ole saaneet vielä toista rokotusannosta.

– Yleisesti rohkaisemme työpaikkoja ottamaan koronaexit-suunnitelmissa aikalisän, Koivula kertoo tiedotteessa.

Ehdotettu aikalisä kannattaa Työterveyslaitoksen mukaan hyödyntää sen sopimiseen, millaisilla pelisäännöillä työpaikoille palataan.

– Joustavan työn käytänteitä kannattaa linjata työpaikka-, tiimi-, ja yksilötasolla, kertoo Työterveyslaitoksen TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala tiedotteessa.

ILMOITUS

Syksyn koronatilanne on deltavariantin takia epävarma.

Työterveyslaitoksen mukaan työpaikoilla onkin tärkeää hyödyntää yhä kaikkia suojautumiskeinoja, kuten turvavälejä ja kasvomaskeja.

Etätyötä kannattaa Koivulan mukaan jatkaa monissa organisaatioissa. Lähityössä on pidettävä kiinni jo sovituista suojautumistoimenpiteistä.

Pääjohtaja: Rokotuksesta ei pakko kertoa – toivoo vapaaehtoisuuteen pohjaavaa vuoropuhelua

Koivulan mielestä tieto rokotuksesta on terveystieto, jota ei ole pakko kertoa. Hän ehdottaakin työyhteisöissä vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa rakentavaa vuoropuhelua rokotuksista ja työjärjestelyistä.

– Joskus työnantaja voi joutua pohtimaan riskinarvioinnin yhteydessä, voiko osoittaa työtehtävään mahdollisesti rokottamatonta työntekijää, joka on riskissä sairastua tai tartuttaa laajasti muita. Nämä ovat kuitenkin osin myös perustuslaillisia kysymyksiä, Koivula kertoo tiedotteessa.

Keinoja työssäjaksamiseen ja kuormittuvuuden vähentämiseen tarvitaan Työterveyslaitoksen mukaan erityisesti sote-alalla, jossa huoli henkilöstön riittävyydestä on pahentunut kesän aikana.

– Suuri merkitys on myös sillä, miten paljon yhteiskunnassa osoitetaan arvostusta sote-työntekijöille, kertoo Työterveyslaitoksen Hyppäys digiin -yksikön johtaja Päivi Husman tiedotteessa.