Lehtikuva/Jussi Nukari

Hävittäjävalmistajat näyttävät koneitaan ihmisille samana päivänä kun vietetään atomipommin uhrien muistopäivää.

Helsingissä järjestetään perjantaina lentonäytös, jossa esiintyy muun muassa useita eri valmistajien hävittäjäkoneita. Kyseessä ovat samat valmistajat, jotka tarjoavat hävittäjiään Suomen puolustusvoimille. Suomi tekee tämän vuoden loppupuolella päätöksen uusista hävittäjistä.

Lentonäytöksen ajankohtaan kiinnitti huomiota maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Hän huomautti Twitterissä, että se järjestetään Hiroshiman vuosipäivänä. 6. elokuuta 1945 Yhdysvallat pudotti toisen maailmansodan loppuvaiheessa atomipommin Hiroshiman kaupunkiin.

Rauhanliitto järjestääkin perjantaina perinteisen tapahtuman Helsingissä, missä muistellaan atomipommin uhreja.

Hävittäjien lentonäytöstä kritisoi vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo.

– Kutsukaa vain nilittäjäksi, mutta en kertakaikkiaan ymmärrä, miksi rakkaassa kotikaupungissani pitää järjestää sotalentokoneiden mainostempausta ja vielä Hiroshiman muistopäivänä, niin kuin maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen osuvasti Twitterissä muistutti, Honkasalo kirjoitti Facebook-sivullaan.

Hankintapäätöksen uusista hävittäjistä tulee tekemään hallitus. Uusien hävittäjien hintalapuksi on arvioitu 7–10 miljardia euroa. Vasemmistoliitto on suhtautunut hyvin kriittisesti hävittäjähankintaan, mutta ei ole tehnyt siitä hallituskysymystä.

– Ei kiitos täysin ylimitoitetulle hävittäjähankinnalle ja sen glorifioinnille! Ei kiitos melu- ja ilmastosaasteille!, Honkasalo päättää Facebook-kirjoituksensa.