Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ylen ja Taloustutkimuksen kannatusmittaus ei tarjoa yllätyksiä eikä tuntuvia muutoksia mihinkään suuntaan, kirjoittaa politiikan toimittaja Toivo Haimi.

Kuntavaalivoitosta voimaantunut mutta riitaiselta vaikuttava kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, 20,5 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista antaisi äänensä kokoomukselle.

Gallup-kakkosena keikkuu pääministeri Sanna Marinin luotsaama SDP. Elokuun lukema demareille on 19 prosenttia. Kolmanneksi suosituimpana on perussuomalaiset, jolle mitattiin 17,9 prosentin kannatus.

Odotettua laimeampi tulos kuntavaaleissa ja Jussi Halla-ahon siirtyminen syrjään puheenjohtajan paikalta näyttää heilauttaneen perussuomalaisten kannatusta muutamalla prosenttiyksiköllä alaspäin.

Vaikka Ylen elokuun kannatusmittaus ei tarjoa yllätyksiä eikä tuntuvia muutoksia mihinkään suuntaan, ovat hallituspuolueet yhä oppositiota suositumpia.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija, kokoomuksen entinen suunnittelupäällikkö Jukka Manninen panee Twitterissä merkille kantansa kertoneiden alhaisen osuuden. Vain 1 728 Taloustutkimuksen haastattelemasta 2 386 henkilöstä ilmoitti kantansa elokuun gallup-kyselyssä.

Vaikka kokoomus onkin kiilannut piikkipaikalle, on hallitus silti edelleen oppositiota suositumpi mielipidekyselyissä. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 55,1 prosenttia. Oppositiopuolueita äänestäisi yhteensä 43,6 prosenttia vastanneista. Eduskunnan ulkopuolisille puolueille mitattiin yhteensä 1,3 prosentin kannatus.

Ylen ja Taloustutkimuksen kyselyssä haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Haastattelut tehtiin 12.07.–3.08.2021. Kyselytutkimuksen virhemarginaali oli 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.