Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Etäopetukseen voidaan väliaikaisesti siirtyä, jos se on opetuksen järjestämiseksi välttämätöntä.

Peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa opetus aloitetaan tänä syksynä lähtökohtaisesti lähiopetuksessa, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat.

Etäopetusta ei aiota käyttää enempää kuin se on terveyden turvaamisen kannalta välttämätöntä. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä väliaikaisesti, jos paikallinen koronaepidemiatilanne sitä edellyttää.

Oireisena ei saa tulla kouluun

Oireisena opetukseen tai varhaiskasvatukseen ei pidä tulla.

Syyslukukausi alkaa totuttujen terveyskäytäntöjen saattelemana: käytetään suositusten mukaisesti maskeja, huolehditaan hygieniasta ja vältetään tarpeettomia lähikontakteja. Opetustilat tulisi mahdollisuuksien mukaan järjestää riittävän väljästi, ja ilmanvaihdosta on huolehdittava.

Opetusministeriö ja THL muistuttavat, että oireisena opetukseen tai varhaiskasvatukseen ei pidä tulla. Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus järjestää oppilaille oppimisen ja koulunkäynnin tukea, ja maksuton kouluateria kuuluu kaikille oppilaille myös muulloin kuin lähiopetuksessa.

ILMOITUS

Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista. Lähiopetusta on korkeakouluissakin tarkoitus lisätä merkittävästi, tiedotteessa kerrotaan.

Avustuksilla tuetaan opetuksessa

Valtionavustushaku on käynnissä varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa koronaepidemian aiheuttamien oppimiserojen ja hyvinvointivajeen korjaamiseksi. Avustusta on opetusministeriön mukaan haettavissa yhteensä 40 miljoonaa euroa. Hakuaika päättyy perjantaina 6. elokuuta.

Lukiokoulutuksessa avustusta koronan vaikutusten tasoittamiseen on haettavissa yhteensä 15 miljoonaa euroa. Hakuaika päättyy 31. elokuuta. Ammatillisen koulutuksen tukemiseen on varattu viisi miljoonaa euroa syksylle 2021.