Lehtikuva/Jussi Nukari

Tänään tiistai-iltana käytiin ensimmäinen korismaaottelu upouudessa Urhea-hallissa Helsingissä. Mäkelänrinteen koulun viereen nousseessa koriskeskuksessa Susijengi kohtasi Tanskan maajoukkueen. Koreat puitteet, ja halli tuli vihityksi käyttöön Juhana Vartiaisen ensimmäisellä puheella pormestarina.

Susijengi asettui parketille nuorin voimin. Rivissä oli vain yksi 1980-luvulla syntynyt, Juho Nenonen (s. 1987), kaikki muut olivat 1990–2000-luvulla syntyneitä. Kyse oli hyvästä harjoituksesta syksyn ja talven tärkeisiin MM-karsintapeleihin. Kaikki Tanskan pelaajat olivat syntyneet 1990-luvulla.

Urhea-hallin ensimmäisen korin sai kunnian tehdä Elias Valtonen, kahden pisteen lähinostolla. Aluksi peli aaltoili tasatahtia monin ohiheitoin, Suomen pienessä johdossa, mutta kuuden minuutin jälkeen Tanska oli keulassa 10–8. Vieraiden raamikas 204-senttinen Daniel Mortensen oli takonut pikavauhtia 8 pistettä.

Ykkösjakso meni 17–14-numeroin Tanskalle.

Toista jaksoa mentiin sähläillen, puolin toisin. Uudet korisukat selvästi hylkivät palloa ja pisteitä syntyi vain niukasti. Juutit hiipivät silti karkumatkalle, ero kasvoi jakson puolivälissä 25–17:ään, ja Henrik Dettmann veti Suomen aikalisälle. Hieman myöhemmin (27–21) Tanska teki samoin.

Suomi heitti enenevästi ohi, läheltä ja kauempaa, ja pelitauko koitti Tanskan johtaessa peräti 42–24. Heikko 20-minuuttinen Susijengiltä. Petrattavaa jäi, puolustuslevypallojakin oli menetetty luvattoman paljon. Pisteitä Valtonen oli koonnut seitsemän ja Henri Kantonen kuusi.

ILMOITUS

Kolmas kvartaali alkoi sähäkästi. Minuutissa Suomi upotti kaksi kolmoskoria ja vaparin (31–42), ja Tanska vetäytyi aikalisälle. Mutta tempo jatkui samana: kaksi minuuttia myöhemmin ero oli enää 7 pistettä Tanskan eduksi.

Kimmoisa Mikael Jantunen taisteli korin alla hyvin päästen toistuvasti vapareille, mutta tarkkuus viivalta oli puolinaista. Ohiheitot jatkuivat muillakin ja jakson päättyessä ero Tanskan hyväksi oli yhä 54–45. Tanskan pisteitä nakutti etenkin Thomas Laerke kaukoheitoin.

Päätösneljännekselle käytiin tasavahvoina, vaan pian ero supistui 6 pisteeseen. Suomi otti joukkuevirheet pian täyteen ja Tanska rankaisi usein vaparein. Jantusen–Valtosen akseli tuotti pari kaunista kuviota. Kun pelaamatta oli 3:23 ja tilanne Tanskalle 67–61, Suomi meni aikalisälle. Valtosen kakkonen kavensi eron 4:ään ja Tanska otti tuumaustauon. Aikaa oli 2:31.

Edon Maxhunin nostosta ero kapeni vain 2 pisteeseen. Tanskan Mortensen kuittasi heti. Viimeisen minuutin alkaessa Tanska johti 7 pisteen turvin, ja se otti varmistavan aikalisän 72–67-johdossa (aikaa 35 sekuntia).

Kun 7 sekuntia oli jäljellä, Kantonen pisti yhden vaparin sisään. Mutta aika loppui kesken: Tanska voitti Susijengin 72–68.

Jälkimmäinen puoliaika oli Suomelta jo kirkkaasti parempaa peliä. Palloa järjestettiin tiheämmin hyökkäyskorin alle ja puolustuksessa taisteltiin hyvällä hengellä.

Suomalaisista Elias Valtonen saalisti 21 pistettä, Mikael Jantunen 13 ja Edon Maxhuni 12 pistettä. Levypalloissa Jantunen oli ykkönen (10) Kantosen (7) ja Remu Raitasen (5) peesatessa. Koko pelin levypallotilaston Suomi voitti 42–39.

Huomenna keskiviikkona klo 19 joukkueet kohtaavat toistamiseen. Kansan Uutiset ei raportoi ottelusta, mutta peliä voi seurata Koripalloliiton ilmaiselta YouTube-kanavalta.