Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kommentti: Petteri Orpo ehti ensimmäisenä poliitikkona kesälaitumilta tiedotusvälineiden sivuille.

Suomi alkaa herätä kesälomiltaan, ja samoin on tehnyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän antoi ensin Ilta-Sanomille pitkän haastattelun, jonka pääteemana oli, että hallitus tekee kaiken väärin. Lisäksi Orpo sanoi, että kokoomus on valmis hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Maanantaina oli Ylen haastattelun vuoro. Kuten odottaa saattoi, hallitus tekee edelleen kaiken väärin. Se ei sinänsä ole uutinen, niin oppositiopuolueen puheenjohtajan kuuluukin sanoa. Orpo penäsi myös tuttuun tapaan hallitukselta ”toimia”, niin työllisyystoimia kuin muita toimia. Perinteistä oppositiojargonia siis. Samaa vasemmisto teki viime vaalikaudella.

Kiinnitä katseesi -kohta Ylen haastattelussa oli seuraava virke: ”Petteri Orpo nostaa kokoomuksen keinoista esiin työttömyysturvan uudistamisen, kotitalousvähennyksen parantamisen, työajoista ja palkoista sopimisen paikallisesti yrityksissä sekä työn verotuksen keventämisen.”

Paikallinen sopiminen on työllisyyskeino, jota oikeistopuolueet tarjoavat jatkuvasti. Samalla he unohtavat, että sille ei ole kyetty laskemaan minkäänlaista työllisyysvaikutusta. Ja nimenomaan laskettavissa olevia työllisyyskeinoja Orpo ja kumppanit jatkuvasti hallitukselta vaativat.

Työttömyysturvan uudistaminen on myös kaunis sanapari, joka ei ilman tarkempaa avaamista tarkoita yhtään mitään. Sosiaaliturvan uudistaminen on kaikkien puolueiden tavoitteena. Uudistaminen onkin kokoomukselle usein kaunis tapa ilmaista, että työttömyysturvaa pitäisi leikata.

ILMOITUS

Kotitalousvähennyksen vaikutuksesta työllisyyteen puolestaan nousi melkoinen kiista alkuvuodesta. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan se ei vaikuta työllisyyteen tai kitke harmaata taloutta. Tutkimusta kritisoitiin jonkin verran.

Joka tapauksessa kevään kehysriihessä hallitus päätti laajentaa kotitalousvähennyksen enimmäismäärää öljylämmityksestä luovuttaessa. Kannattaa huomata, että tuolloin sen arvioitiin aiheuttavan kahdeksan miljoonan euron vähennyksen valtion verotuottoihin

Orpon sävel onkin ikivihreä. Oikeisto esittää – ja usein myös toteuttaa – talouspolitiikkaa, jolla valtion verotulot pienenevät. Vasemmistoa syytetään usein siitä, että sen taikaseinä on harmaa talous. Kokoomuksella se on puolestaan veronalennusten ja erilaisten verohelpotusten luomat dynaamiset vaikutukset.

Niitä dynaamisia vaikutuksia on nähty vain kovin vähänVeroja voi laskea, mutta ne eivät rahoita itseään takaisin.