Mervi Viteli

Kotka tunnetaan meripäivistään ja Junnu Vainion lauluista. Vanha työläisten ja ahtaajien satamakaupunki on uusinut kasvojaan ja pyrkii houkuttelemaan matkailijoita upeilla merimaisemillaan ja palkituilla kaupunkipuistoillaan.

Kotkalaiset ovat ylpeitä siitä, että jo 1700-luvun lopulla alueella oli Ruotsinsalmen 10 000 asukkaan linnoituskaupunki. Elettiin kuin kaupungissa, vaikka virallisia kaupunkioikeuksia ei ollut. Seudulla käytiin Ruotsin ja Venäjän suuret meritaistelut, ensimmäinen vuonna 1789 ja toinen kesällä 1790. Sodan aloitti Ruotsin Kustaa III, joka halusi vahvistaa asemaansa. Linnoitus rakennettiin 1791–98.

Sataman modernissa Merikeskus Vellamossa voi käydä tutustumassa Ruotsinsalmen meritaisteluun. Salmi on kapea ja kivikkoinen, ja taisteluissa tuhoutui kymmeniä laivoja miehistöineen.

Ensimmäisen taistelun voitti Venäjän Katariina II, mutta seuraavana vuonna Ruotsin laivasto otti suurimman merivoittonsa. Tämä ei kuitenkaan lisännyt Ruotsin valtaa.

Merikeskus Vellamossa on vaikuttava multimediaesitys meritaistelusta. Myös esineet ja tuon ajan ihmiset on elävästi kuvattu, joten nähtävää on niin aikuisille kuin lapsillekin. Siellä on myös Ruotsinsalmen linnoituksen pienoismalli, jossa kohteet voi katsoa nappeja painamalla.

Kotkan palkitut Vihreät puistot

Kotkan kaupunkipuistot on saanut kansainvälisen Vihreät puistot -tunnuksen. Puistot ovat entisen kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosen elämäntyö, ja niiden vaaliminen on ollut haastavaa uudelle kaupunginpuutarhurille.

ILMOITUS

Sibeliuksen puisto on klassisen pelkistetty, Fuksinpuistossa hehkuvat monenväriset atsaleat, Sapokan vesipuistossa on upeita vesi- ja kivielementtejä ja Katariinan Meripuisto jatkuu merenrantaan, jossa voi pelata vaikka rantapalloa ja skeitata.

Kalaa ajankohdan mukaan Varissaaressa

Kauniina päivänä voi suunnistaa pienelle merimatkalle Varissaareen. Saaren tunnetussa ruokaravintola Vaakussa menu on ajankohdan mukainen, kesällä tuoretta kalaa lähivesistä ja pehmeitä kasvisosekeittoja. Varissaareen on säännöllinen laivayhteys satamasta.

Mervi Viteli

Suomen ainoa puuvenetelakka

Suomen ainoa puuvenetelakka on Merikeskus Vellamon vieressä. Telakalle pääsee arkisin tutustumaan veneiden kunnostukseen ja näkemään myös komeita ja historiallisia purjeveneitä, joita siellä kunnostetaan ja säilytetään. Telakalla on joitakin uskomattoman kauniita kilpailupurjeveneitä.

Telakan rahoittaja on pankkiiri Henrik Andersin, jonka valtameriluokan historiallista vuonna 1938 Englannissa rakennettua Blue Marlin -purjevenettä kunnostetaan ja säilytetään telakalla. Veneveistäjä ja työpäällikkö Taneli Hakkarainen kertoo, että Blue Marlin -purjelaivan säilytys ja kunnossapitäminen on turvannut jo vuosia telakan työllisyyttä.

Illallinen Katariina toisen ja Kustaa kolmannen seurueessa

Venäjän Katariina II ja Ruotsin Kustaa III tapasivat Haminassa vuonna 1783 ja yrittivät parantaa suhteitaan. Pitkään sopu ei säilynyt, sillä suuret meritaistelut käytiin jo muutaman vuoden kuluttua tapaamisesta.

Mervi Viteli

Entisajan hallitsijoiden nokitteluun ja valtapeliin pääsee tutustumaan esityksessä, jossa voi saada roolin hallitsijoiden seurueen jäsenenä. Hovikäyttäytymiseen saa opastuksen Katariinan hovineidolta. Illallisella tarjoillaan sen seitsemää ruokalajia hovilliseen tyyliin.

Esitys on toteutettu näyttelyn oheistuotteeksi, sillä näyttelyn on tarkoitus olla esillä vielä viiden kuuden vuoden ajan.

Juttua päivitetty 9.8. klo 9.51.Oikaistu 5.8.2021 klo 10.37: Tekstissä kuvattu meritaistelualue on Ruotsinsalmi eikä Ruotsinpyhtää eikä Pyhtäänsalmi, kuten aiemmin julkaistussa versiossa kirjoitettiin. Linnoitus rakennettiin vasta taisteluiden seurauksena, mitä on tarkennettu tekstiin ja lisätty tieto rakennusvuosista.