Madelén Wildhaber

Valtuustot ja lautakunnat ovat tehokkaita vaikuttamiskanavia. Kumileimasimeksi ryhtyvät vain ne, jotka valitsevat saapua kokouksiin ilman valmistelua ja mielipiteitä, vaikuttajia ovat toiset, muistuttaa Lotta Laaksonen kolumnissaan.

Me luomme yhdessä yhteisön, kylän, kaupungin, yhteiskunnan. Me voimme vaikuttaa.

Adressit ja aloitteet näyttävät, että asian takana seisoo moni. Toimiva ja hyvinvoiva yhteiskunta on sellainen, jossa ruohonjuurikin saa äänen. Esimerkiksi erilaiset ympäristöliikkeet ovat kääntäneet suuria pyöriä. On vanhoja vakaita, kuten luonnonsuojeluliitto, kansainvälisiä moniosaajia, kuten Green Peace, sekä nuorta intoa, kuten Extinction Rebellion – jokaiselle jotakin.

Sitten on individuaaleja joka paikan puuhastelijoita, kuten minä ja moni muu, jotka liikkuvat verkostokentällä vapaina freelancereina tarttuen kiinni niihin asioihin, jotka milloinkin tulevat eteen. Vain mielikuvitus on rajana, kun lähtee kehittämään yhteisöä. Työkalut ovat yksinkertaiset – hyvinvointi lähtee hymystä, laulusta, ilosta, yhdessäolosta.

Kun liittoudumme, ääni moninkertaistuu. Somessa puhutaan trendaamisesta, mutta sama mekanismi paukuttaa viidakkorumpuakin. Taru Sormusten Herrasta -tarina kokosi taistoon hyvän puolesta vanhojen puiden kansan, haltijat, henget, hobitit ja muut vähemmistöt, jotka yhdessä nousivat Sauronin mahtia ja Mordorin synkkää koneistoa vastaan.

Ajelin eilen Saaristotietä. Ensin ohitan keskustan, jossa sijaitsevat mm sosiaalipalvelut. Paraisilla on tapahtunut suuria muutoksia viime vuosien aikana paljolti siksi, että nostin esiin sosiaalitoimen johtajuudet ja aloitteeni pohjalta tehtiin suuria organisaatiomuutoksia. Ajan koulun ohi, jota parhaillaan puretaan. Paikalliselta OAJ:lta saamani tiedon pohjalta nostin rakennuksissa piilleet sisäilmaongelmat päivänvaloon ja uuden koulun rakentamisprojekti käynnistyi. Saaristotien laitaan on tehty pyörätietä. Olen useasti ollut yhteydessä ELYyn, kerännyt adressin ja nostanut aihetta esiin aina kuin mahdollista. Pisarana meressä yhdistyn muihin ja alkaa tapahtua.

Kuntavaaliratas pyörähti ympäri, uusi nelivuotiskausi on edessä – tuoreita kasvoja näkyy ja raikkaita ajatuksia kuullaan pian päätöksenteossa kuntatasolla. Valtuustot ja lautakunnat eivät toki ole ainoita vaikuttamiskeinoja, mutta tehokkaita. Kumileimasimeksi ryhtyvät vain ne, jotka valitsevat saapua kokouksiin ilman valmistelua ja mielipiteitä, vaikuttajia ovat toiset.

Muutos kohti kestävää hyvinvointia voimistuu monimuotoisuudesta ja jokaisella meistä on ominaisuuksia, joiden avulla saamme asioita sujumaan paremmin. Kaikki vaikuttaa, kuin perhosen siivenisku – siis ilolla huomiseen, me yhteisen valtameren pisarat!