Lehtikuva/Mikhail Tereshchenko

Jalkapallon EM-kisat ovat jälleen näyttäneet, kuinka toiset maat ovat aina tasa-arvoisempia kuin toiset. Siinä missä oppositiota vainoava ja hallintoa vastustavia ihmisiä kiduttava Valko-Venäjä menetti jääkiekon MM-kisat, ei Venäjän kisaisännyyttä jalkapallon EM-kisoissa ilmeisesti edes harkittu.

Venäjä ei ole maailman ainoa pahis, mutta sen toimia on mahdoton hyväksyä. Maa lietsoo ja ylläpitää epävakautta Ukrainassa, tukee äärioikeistolaisia liikkeitä eri puolilla Eurooppaa, ja sen hallinto muuttuu koko ajan epädemokraattisemmaksi.

Se, että esimerkiksi USA on myös syyllistynyt joskus kansainvälisen oikeuden vastaisiin toimiin, ei tee Venäjän toiminnasta millään tavoin oikeutetumpaa. Venäjä on räikeästi rikkonut kansainvälistä oikeutta esimerkiksi hyökkäämällä naapurimaahansa ja liittämällä osan siitä itseensä.

Tämä ei tarkoita, että Suomen pitäisi sinänsä muuttaa Venäjä-politiikkaansa. Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, joka kuitenkin kuuluu EU:hun.

Kansainvälisen politiikan saralla isommat maat ovat ottaneet enemmän roolia kansainvälisten organisaatioiden sijaan. Tähän Venäjä – samoin kuin Kiinakin – ovat olleet vaikuttamassa. Unohtaa ei pidä myöskään Donald Trumpin aikakautta Yhdysvaltain presidenttinä.

ILMOITUS

Suomelle ja monelle muulle pienelle maalle muutos on huono. Oma sananvalta jää pieneksi, kun isommat uhittelevat toisilleen eri tavoin.

Tämän vuoksi onkin hieman häkellyttävää, kuinka vähän Suomessa on pohdittu, minkälaista unionia haluamme olla mukana luomassa. Elpymispaketin osalta käyty keskustelu osoitti, että EU:ta tarkkaillaan pitkälti ”miten saamme maksimoitua etumme maksamatta mahdollisimman vähän” -ajattelun kautta. Tässä Suomi ei luonnollisesti ole yksin.

Ongelmaksi tällainen kansallismielinen tarkastelu muodostuu, kun unioni hakee asemaansa kansallisvaltioiden dominoimassa maailmassa. Kansallisvaltioiden liian vahva asema kansainvälisessä järjestelmässä johtaa harvoin mihinkään hyvään.

Siksi vahvat kansainväliset organisaatiot, kuten Euroopan unioni, ovat myös Suomen etu. Venäjän etu puolestaan on eripurainen EU ja sen myötä yksin jäävä Suomi.

Päätoimittaja