Lehtikuva/Jussi Nukari

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä valtion pitäisi satsata kymmenen miljardia euroa kymmeneksi vuodeksi tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Varat kerättäisiin ottamalla lisävelkaa.

Paavo Lipposen (sd.) hallitukset (1995–2003) panostivat koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Suomalaisten matemaattista ja luonnontieteellistä osaamista pyrittiin nostamaan kansainväliselle tasolle.

Yksilön, yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kyky vastata muutokseen, kansainvälistymiseen ja tiedon merkityksen korostamiseen riippuu perussivistyksestä, erityisosaamisesta ja luovuudesta. Lipposen hallitusten ansiosta Suomi pääsi 2000-luvun alussa ulos 1990-luvun lamasta ja talouskasvuun.

Vanhanen on Lipposen jalanjäljissä. Tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen kannattaa satsata. Talouskasvu edellyttää investointeja ja ratkaisuja osaamisvajeeseen. Koulutus, tutkimus ja tuotekehitys hyödyttävät talouskasvua ja kannustavat niin nuorisoa kuin aikuisväestöäkin parantamaan jatkuvasti tietojaan ja taitojaan. Varsinkin matematiikan ja luonnontieteiden opiskelijoista ja osaajista on huutava pula.

Taito Taskinen
Kuopio