Lehtikuva/Roni Rekomaa

Suomen keskilämpötila oli kesäkuussa ennätyksellisen korkea, kertoo Ilmatieteen laitos.

Koko maan keskilämpötila oli noin 16,5. Tämä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953 jopa 0,3 asteella.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli Kaakkois-Suomen noin 20 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen 10 asteeseen. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä kuukauden keskilämpötila oli 19,3 astetta, mikä on vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein lukema tällä paikalla.

Suomessa oli kesäkuussa yhteensä 25 hellepäivää. Se on eniten digitoidun vuorokausiaineiston aikakaudella eli vuodesta 1961 alkaen.

Kuukauden ylin lämpötila 33,6 astetta mitattiin Parikkalan Koitsanlahdella 22. päivänä. Alin lämpötila -2,4 astetta mitattiin Kilpisjärven Saanalla 16. päivänä.

Etelässä ja idässä oli paikoin harvinaisen vähäsateista eli yhtä kuivaa on keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Maan pohjoisosassa sademäärät olivat laajalti lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta paikoin satoi harvinaisen paljon.

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.