Lehtikuva/Vesa Moilanen

Paikkansa jättävän sosiaali- ja terveysministerin mukaan hallitus käänsi suomalaisen sosiaalipolitiikan suunnan. Leikkauspolitiikasta on siirrytty sosiaaliturvan vahvistamiseen.

Vasemmistoliiton ministerit vaihtuvat tänään. kello 13.30 alkavassa presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa. Puheenjohtaja Li Andersson palaa vanhempainvapaalta opetusministeriksi ja häntä sijaistanut varapuheenjohtaja Jussi Saramo jättää paikkansa. Uutena sosiaali- ja terveysministerinä aloittaa Hanna Sarkkinen.

Paikkansa jättävä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vetää kaksivuotisen kautensa yhteen vasemmistoliiton blogissa . Ministerikauden alkua sävytti Suomen EU-puheenjohtajuus, mutta sitä hallitsi korona.

Vasemmistoliiton tavoitteet etenivät heti hallituskauden alussa. Aktiivimallin purkamisen valmistelun Pekonen käynnisti heti ensimmäisenä päivänään ministerinä ja siitä luovuttiin nopeimmalla mahdollisella aikataululla vuoden 2020 alussa.

Myös pienten eläkkeiden ja perusturvaetuuksien korotukset toteutettiin välittömästi. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettiin 34 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa. Aikaisemmasta kansaneläkkeen tasokorotuksesta olikin ehtinyt kulua aikaa yli 10 vuotta.

Pekosen mukaan eläkkeiden korotukset olivat hyvin samansuuntaiset, kuin mitä vasemmistoliitto oli esittänyt oppositiossa varjobudjetissaan.

ILMOITUS

Työttömien peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, sairaus- ja vanhempainpäivärahoja sekä kuntoutusrahaa korotettiin 20 eurolla kuukaudessa. Yksinhuoltajille tarkoitettu lapsilisäkorotus sekä neljännestä ja sitä seuraavista lapsista maksettava lapsilisä nousivat 10 eurolla. Samalla yksinhuoltajan perusosan korotusta toimeentulotuessa nostettiin 20 eurolla, jotta lapsilisän korotuksesta hyötyivät myös toimeentulotukea saavat yksinhuoltajaperheet. Elatustukea korotettiin 7 eurolla, Pekonen luettelee.

Perhevapaa- ja sosiaaliturvauudistus käyntiin

Lisäksi vuosittaiset indeksikorotukset perusturvaetuuksiin tehtiin jälleen normaalisti, toisin kuin Juha Sipilän porvarihallituksen aikana.

”Kaiken kaikkiaan onnistuimme kääntämään suomalaisen sosiaalipolitiikan suunnan. Leikkauspolitiikasta on siirrytty sosiaaliturvan vahvistamiseen ja uudistamiseen ja vaikka tehdyt parannukset ovat maltillisia, ovat ne oikeita askeleita eteenpäin”, Pekonen summaa kauttaan.

Erityisen iloinen hän on perhevapauudistuksen etenemisestä. Tässä hallituksessa perheiden tasa-arvoa ja hyvinvointia lisäävästä perhevapaauudistuksesta löytyi yhteisymmärrys ja esitys eduskunnalle annetaan tulevana syksynä. Sitä paimentaa eteenpäin uusi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Pekosen mukaan perhevapaauudistus on investointi perheiden ja lasten hyvinvointiin. Sillä tavoitellaan perhevapaiden tasaisempaa jakautumista, erityisesti sitä, että isät käyttäisivät oikeuttaan perhevapaisiin nykyistä enemmän. Myös lainsäädännön kieli nykyaikaistuu.

Pekonen myös käynnisti sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen, joka kestää useita vuosia.

Yhteensä Pekonen esitteli kahden vuoden aikana 50 eduskunnan hyväksymää hallituksen esitystä.

Kesällä lomailun ohella Pekonen on ilmoittautunut Riihimäen seudun terveyskeskukseen avustajaksi koronarokotuksiin.

”Tiedän, että kesällä terveydenhuollon henkilöstöstä on pulaa, kun hoitohenkilöstö jää ansaitusti lomille ja olen valmis antamaan pienen panokseni rokotusten etenemiselle”, hän kertoo.