Emma Grönqvist

Europarlamentaarikko Silvia Modig (vas.) ei aio ottaa vastaan mahdollista eduskuntapaikkaa, vaan jatkaa työtään Euroopan parlamentissa.

– Ilmastokysymyksissä tarvitaan nyt valtioiden rajat ylittävää politiikkaa, ja sitä pystyn edistämään työssäni europarlamentissa, sanoo Modig.

Paavo Arhinmäen jättäessä kansanedustajan tehtävänsä Modigilla olisi mahdollisuus nousta varakansanedustajana eduskuntaan. Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmä päätti torstaina esittää Arhinmäkeä vasemmistoliiton apulaispormestariksi.

– Olen pohtinut asiaa, eikä päätös ole helppo. Mahdollisuus saada toimia kansanedustajana on suuri kunnia. Suomen eduskunta on hieno instituutio, jota kunnioitan suuresti. Lupasin eurovaaleissa puolustaa ilmastoa, ihmisoikeuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta Euroopan parlamentissa. Tähän koen saaneeni vahvan mandaatin lähes 52 000 äänestäjältä, ja tätä työtä aion nyt jatkaa parhaan kykyni mukaan, Modig sanoo.

Hiilineutraalius vaatii monta päätöstä

EU:ssa tehdään nyt tärkeitä ilmastopäätöksiä. Viime viikolla hyväksytty ilmastolaki asettaa EU:lle sitovan tavoitteen olla hiilineutraali viimeistään 2050.

– Jotta tavoitteeseen päästään on vielä monta päätöstä edessä. Samaan aikaan meidän on varmistettava, että vihreä siirtymä tehdään sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

ILMOITUS

Modig uskoo, että hän pystyy työssään edistämään valtioiden rajat ylittävää politiikkaa ilmastokysymyksissä.

– Ympäristövaliokunnan vasemmistoryhmän koordinaattorina vedän ryhmäni valiokuntatyötä ja olen koko ajan vaikuttamassa siihen, miten ilmastopäätöksiä tehdään. Tällainen ryhmävastaavan paikka on ensikertalaiselle kova saavutus. Olen tästä tehtävästä erittäin mielissäni.Euroopan parlamentissa koordinaattorit toimivat ryhmiensä poliittisina johtajina valiokunnassa. Koordinaattori koordinoi ryhmänsä kantoja käsiteltäviin asioihin ja osallistuu valiokunnan työskentelyn järjestämiseen yhdessä valiokunnan puheenjohtajien kanssa.

Ihmisoikeudet ja perusoikeudet työpöydällä

Modig haluaa myös jatkaa työtään ihmisoikeuksien ja eurooppalaisten perusoikeuksien puolesta.

– Euroopassa puhaltavat kylmät tuulet, kuten Unkarin uusi homopropagandalaki osoittaa. EU:ssa on maita, joissa naisten ja vähemmistöjen oikeudet ovat uhattuna, eikä oikeusvaltioperiaatetta kunnioiteta. Samaan aikaan äärioikeiston äänet kuuluvat entistä vahvemmin kaikkialla. Tällaista kehitystä vastaan on taisteleva, Modig sanoo.