Lehtikuva/Stina Stjernkvist

”Koronapandemian aikana järjestettävät ennenaikaiset vaalit eivät olisi maan etu”

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven eroaa pääministerin paikalta. Hän sanoi tiedotustilaisuudessa, että ennenaikaisten vaalien järjestäminen ei olisi nykytilanteessa maan etujen mukaista.

– Monet ovat unohtaneet, että elämme edelleen koronapandemiassa. Olen vakuuttanut, että enemmistö Ruotsin kansasta ei halua uusia vaaleja.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén johtaa hallitustunnusteluja. Löfven sanoi olevansa käytettävissä johtamaan uutta hallitusta, jos sopu on löydettävissä.

– Tärkeää on, että maa välttää oikeistokonservatiivisen hallituksen. Mutta asia on puhemiehen käsissä, Löfven sanoi.

Vuoden 2018 vaalien jälkeen järjestetyt tunnustelut kestivät neljä kuukautta. Löfvenin hallitus sai epäluottamuksen viime maanantaina.

ILMOITUS

Norlén on ilmoittanut, että aikoo nyt pitää kierroksen ripeämmällä tahdilla kuin viimeksi, jolloin hallituspohjan muodostamiseen kului neljä kuukautta

Viikonlopun aikana Löfvenin hallitusta tukenutta keskustapuoluetta kosiskeltiin sekä oikealta että vasemmalta, mutta puolue torjui sekä maltillisen kokoomuksen että vasemmistopuolueen yhteistyötarjoukset.

Liberaalit, jotka alun perin tukivat Löfvenin hallitusta, ovat nyt ilmoittaneet haluavansa maahan porvarihallituksen.

Ennenaikaiset vaalit olisivat olleet suuri riski liberaaleille. Puolue on tuoreiden mielipidemittausten mukaan vaarassa jäädä alle neljän prosentin äänikynnyksen. Myös ympäristöpuolueen kannatus on lähellä putoamisrajaa.