IPS/Busani Bafana

Zimbabwelainen toimittaja Jeffrey Moyo, 38, pidätettiin toukokuun lopulla syytettynä maahantulolakien rikkomisesta eli väärän todistuksen esittämisestä maahanmuuttoviranomaisille. Muun muassa New York Timesia ja IPS:ää avustava Moyo oli auttanut kahta New York Timesin toimittajaa akkreditoitumaan Zimbabwessa työskentelyyn.

Moyo oli pidätettynä 21 päivää, joiden jälkeen hän pääsi vapaalle takuita vastaan. Aiemmin toukokuussa takuut evättiin sillä perusteella, että journalisti muodosti uhan kansalliselle turvallisuudelle ja valtion itsenäiselle päätösvallalle. Nyt valtio tunnusti tehneensä turva-arviossaan virheen, mutta oikeudenkäynti on silti edessä. Jos hänet tuomitaan, rangaistus voi olla jopa 10 vuotta vankeutta.

– Journalistien akkreditoinnin ei pitäisi loukata ketään tässä maassa. Journalistit eivät ole vaarallisia eikä heistä ole mitään haittaa sen enempää yksilöille kuin valtiollekaan. Säikähdin pidätystä, mutta en aio lopettaa työntekoa. Olen omistautunut työlleni ja niin kauan kuin pysyn lakien puitteissa on samantekevää, mitä viranomaiset sanovat, Jeffrey Moyo sanoi vankilan ulkopuolelle päästyään.

Vankilan porttien luona Moyo kohtasi vaimonsa Purityn ja poikansa ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon. Pidätysaikana aviopari ei saanut tavata, mutta he saivat käydä kirjeenvaihtoa.

– Kiitän vaimoani, joka toi minulle joka päivä jotain syötävää. Vankilaruoka oli kamalaa, sokeritonta ja suolatonta puuroa ja kuivattuja kasviksia ja papuja. Kiitän Jumalaa, että olen taas päässyt perheeni luo, Moyo sanoo.

Moyon asianajajan Doug Coltartin mukaan hänen asiakkaansa pidätys oli sarja vastenmielisiä ihmisoikeusloukkauksia. Tapaus osoittaa, miten oikeuslaitosta käytetään rankaisemaan viattomia ihmisiä, jotka vallanpitäjät kokevat kiusallisiksi.

Englanninkielinen versio