Antti Yrjönen

Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmä on päättänyt esittää vasemmistoliiton apulaispormestariksi kaupunginvaltuutettu Paavo Arhinmäkeä. Helsingin kaupunginvaltuustossa yli kaksikymmentä vuotta istuneen Arhinmäen kokemus kulttuuri- ja urheiluministerinä antaa vankan pohjan apulaispormestarin tehtävän hoitamiseen.

– Päätös olla käytettäväksi apulaispormestariksi oli todella vaikea, koska se merkitsee kansanedustajan tehtävästä luopumista. Kansanedustajan tehtävä on kuitenkin hienoin tehtävä kansanvallassa, mitä voi edustaa. Sain hyvin paljon vetoomuksia sekä kansanedustajana jatkamisen puolesta että apulaispormestariksi siirtymiseksi, Arhinmäki sanoo.

– Kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestarin toimialaan kuuluvat kaksi suurinta intohimoani, taide ja liikunta. Siinä mielessä tehtävä oli kuin räätälöity. Lopulta ratkaisussani painoi mahdollisuus päästä konkreettisesti edistämään koronanjälkeisessä ajassa kulttuuria ja liikuntaa, jotka ovat koronasta kaikkein pahiten kärsineitä aloja, Arhinmäki linjaa.

Apulaispormestari edustaa vasemmistoliittoa oman toimialansa lisäksi kaupunginhallituksessa ja kaupungin johtoryhmässä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä painotti apulaispormestarin tehtävään esitystä tehdessä asiantuntijuutta, poliittista kokemusta, aktiivisuutta aikaisemmissa luottamustehtävissä sekä vaalitulosta.

– Arhinmäen poliittisessa työskentelyssä yhdistyvät aito intohimo kaikkien helsinkiläisten arjen parantamiseen sekä vuosikymmenien aikana karttunut kokonaiskäsitys kaupungin toiminnasta, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo sanoo.

ILMOITUS

Virallisesti vasemmistoliiton apulaispormestarin valinta tehdään valtuustoryhmän ja Helsingin piirijärjestön yhteiskokouksessa 15.7.

Yli 14 vuotta kansanedustajana

Arhinmäki nousi kansanedustajaksi vuonna 2007. Hän on istunut eduskuntaryhmässä yhtäjaksoisesti pisimpään.

Tällä vaalikaudella Arhinmäki on toiminut vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Arhinmäen siirtyminen apulaispormestariksi tarkoittaa, että hänen tilalleen nousee varasijalle eduskuntavaaleissa noussut poliitikko. Varasijalle jäi Silvia Modig, joka valittiin eurovaaleissa europarlamenttiin. Jos Modig ei halua palata kansanedustajaksi, nousee eduskuntaan toiselta varasijalta Suldaan Said Ahmed.

Arhimäen pitää pyytää ero kansanedustajan toimesta, jota ei hevin myönnetä. Viime vaalikaudella SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar nousi Helsingin apulaispormestariksi, jolloin eduskunta myönsi hänelle eron.

Juttua korjattu 28.6.2021 klo 9.48. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Arhinmäki olisi vasemmistoliiton pitkäaikaisin kansanedustaja. Pitkäaikaisin kansanedustaja on Markus Mustajärvi, joka valittiin eduskuntaan 2003.