Lehtikuva/Olivia Ranta

Ammattiliitto JHL on äärimmäisen pettynyt Destian päätökseen vaihtaa työnantajaliittoa. Muutos tulee yhtiön ammattitaitoisille työntekijöille kalliiksi, tulot tippuvat jopa yli tuhat euroa vuodessa.

JHL ilmoitti heti Destian päätöksen jälkeen keskeyttävänsä Destian lakon maanantaina 28. kesäkuuta. Samalla ammattiliitto ilmoittaa seuraavansa yhtiön tilannetta ja on nopeasti valmis uusiin toimiin.

– Destian päätös vaihtaa työnantajaliittoa on pöyristyttävää sopimusten halveksumista, ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sivaltaa.

Yhtiö kertoi torstaina 24.6., että se vaihtaa työnantajaliittoa Paltasta Infra ry:hyn. Loikan seurauksena yhtiön työehtosopimukset muuttuvat vuoden 2022 alkupuolella.

Työntekijöille karu uutinen

Destia ei ole ollut asiasta missään yhteydessä JHL:n kanssa, vaikka yhtiöllä on voimassa JHL:n kanssa tehty työehtosopimus. Työntekijöille Destian ilmoitus on karu uutinen.

Miljoonavoittoja takova yhtiö väittää, että sen tarkoitus ei ole heikentää työehtoja. Käytännössä sopimuksen muutos tietää vuodessa yli tuhannen euron tulonmenetyksiä monelle työntekijälle.

ILMOITUS

– Suomen suurin infra-yhtiö Destia halveksuu sopimiaan työehtoja. Olen äärimmäisen pettynyt yhtiön toimintaan. Johdon ahneudella ei tunnu olevan mitään rajaa. Viime vuonna yhtiö kirjasi liki 11 miljoonan voitot. Ilmeisesti se ei riitä, vaan lisätulot pitää repiä työntekijöiden tilipussista ja selkänahasta. Neuvotteluja ei käynnistetty pyynnöistämme huolimatta. Julkisuudesta saatu viesti kertoo neuvottelukulttuurin muuttumisesta, Niemi-Laine sivaltaa.

Destia kertoo tiedotteessaan, että yhtiön työehdoista aiotaan pitää huolta paikallisella sopimisella.

– On kuitenkin täysin hämärän peitossa, kenen kanssa yhtiö aikoo työehdoista neuvotella.

JHL keskeyttää järjestölliset toimenpiteensä Destian ilmoituksen vuoksi. Ammattiliitto seuraa asiaa tarkkaa ja palaa asiaan, kun saa Destialta lisätietoa tilanteesta. Niemi-Laine korostaa, että JHL on nopeasti valmis uusiin toimiin, jos tilanne vaatii.