Lehtikuva/Silja-Riikka Seppälä

Liike jatkaa vaatimuksiaan kriisiviestinnästä ja ilmastohätätilasta.

Elokapinan seitsemän päivää jatkunut mielenilmausten sarja siirtyy keskiviikkona kello 16 Säätytalolle, jossa hallitus pitää iltakoulua ilmasto- ja ympäristökysymyksistä.

Elokapina vaatii edelleen, että hallitus aloittaa säännöllisen ilmastokriisiviestinnän ja julistaa ilmastohätätilan.

Säätytalolla liike odottaa etenkin pääministeri Sanna Marinin ja valtiovarainminister Annika Saarikon kohtaamista. He puolueineen eivät ole vielä ottaneet kantaa sen vaatimuksiin. Mielenosoittajat haluavat tietää, uskooko hallitus tieteen viestin ilmastonmuutoksen kriisiluonteesta, ja jos uskoo, miksei sitä kohdata ja siitä tiedoteta kriisinä.

Elokapina haluaa esittää seuraavat kysymykset Marinille ja Saarikolle:

– Aiheuttaako ilmastokriisi mielestänne jo nyt liikaa kärsimystä ja hätää maailmalla, erityisesti lapsille?

ILMOITUS

– Onko tilanteessa mielestänne kyse hätätilasta?

– Aiotteko aloittaa kriisiviestinnän tilanteesta ja julistaa ilmastohätätilan, jotta ilmastotekoja saadaan nopeutettua?

Tänään saatiin uutta huolestuttavaa tietoa ilmastokriisin etenemisestä vuodetusta IPCC:n raportista .

Elokapinalaisten mielestä Marinilla ja Saarikolla on keskeinen valta päättää siitä, toimiiko Suomi nyt nykyisten ja tulevien sukupolvien kärsimyksen vähentämiseksi vai ei.

Tukea muilta hallituspuolueilta

Viime päivinä vasemmistoliiton Jussi Saramo sekä vihreiden Emma Kari ovat Elokapinan mukaan esittäneet tukensa sen vaatimuksille kriisiviestinnän aloittamisesta ja ilmastohätätilasta. Myös ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen on ilmaissut olevansa pitävänsä vaatimuksia hyvinä. He eivät kuitenkaan ole julkisesti kommentoineet Elokapinan muita vaatimuksia hiilineutraaliudesta 2025 ja ilmastokansalaisfoorumin perustamisesta Suomeen.

Säätytalon mielenosoitus on osa Elokapinan viime viikolta asti jatkuneiden mielenilmausten sarjaa. Viime viikon keskiviikosta asti Senaatintorilla sijainnut, kaikille avoin Kapinakeskus on paikalla edelleen. Kapinakeskuksessa järjestetään koulutuksia, puheita ja muuta ohjelmaa.