Lehtikuva/Juni Kriswanto

Pahin on vielä edessä, varoittaa IPCC tulevassa raportissaan.

Joukko vasemmistoliiton kansanedustajia esittää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin perustaakseen kansalaisfoorumin tai raadin tekemään eduskunnalle ehdotuksia tehokkaista ja oikeudenmukaisista päästövähennystoimista ja luonnonsuojelua edistävistä toimenpiteistä.

Edustajat jättivät asiaa koskevan toimenpidealoitteen keskiviikkona. Kansanedustaja Mai Kivelän mukaan raati koostuisi satunnaisesti valituista suomalaisista.

Vasemmistoliitossa halutaan lisää vauhtia ilmastotoimiin. Huhtikuussa 2021 hallituksessa todettiin Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisesta puuttuvan vielä 11 miljoonan hiilidioksiditonnin edestä päästövähennystoimia. Toimenpiteitä tarvitaan vielä rutkasti lisää, ja niiden on oltava oikeudenmukaisia, jotta suomalaiset hyväksyvät ne.

– Kansalaisraati olisi täydennys ylivaalikautisten ja poliittisesti hankalien ongelmien ratkaisemiseen, Kivelä toteaa.

Raadissa toimisi eri ikäisiä ja eri puolelta Suomea olevia ihmisiä. Heille tarjottaisiin työnsä pohjaksi paras tieteellinen tieto, ja raati valmistelisi ehdotuksia tehokkaiksi päästövähennys- ja luonnonsuojelutoimiksi. Eduskunta käsittelisi raadin ehdotukset.

ILMOITUS

Kivelä painottaa aloitteessa, että ihmisillä täytyy olla enemmän mahdollisuuksia osallistua elinympäristöönsä vaikuttavaan päätöksentekoon.

– Näin toimet voivat myös kohdentua oikeudenmukaisesti ja kansalaisten oikeustajua kunnioittaen sekä erilaisten ihmisten yhteiskunnallisuutta osallisuutta lisäten.

Maapallo menossa kolmen asteen lämpenemiseen

Maailman maista ainoastaan Marokko ja Gambia ovat Pariisin sopimuksen mukaisella päästövähennyspolulla. Maailma on lämmennyt tähän mennessä jo 1,25 astetta, kun ilmastotieteen paras arvio turvarajasta on 1,5 astetta.

STT kertoi tänään hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n varoittavan ilmastonmuutoksen vakavista seurauksista ihmiskunnalle tulevassa raportissaan, jonka luonnoksen uutistoimisto AFP on saanut haltuunsa.

Jos ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä päästöjä ei saada kuriin, satoja miljoonia ihmisiä enemmän on raportin mukaan vaarassa altistua äärimmäisille lämpöaalloille ja kymmeniä miljoonia lisää on vaarassa nähdä nälkää.

Tämänhetkisellä kehityksellä maapallo on menossa vähintään kohti kolmen asteen lämpenemistä.

– Pahin on vielä tulossa, ja se vaikuttaa lastemme ja lastenlastemme elämään paljon enemmän kuin omaamme, raportissa todetaan.