Lehtikuva/Silja-Riikka Seppala

Kommentti: Riikka Purra vienee puolueen eduskuntavaaleihin. Hän on salonkikelpoisempi versio Jussi Halla-ahosta.

Jos se oikeistosta on kiinni, Suomessa on juhannuksen tienoilla 2023 juuri aloittanut porvarihallitus. Yksi iso este siltä poistui tänään, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi yllättäen , ettei hae jatkokautta elokuun puoluekokouksessa.

Halla-aho ehti johtaa perussuomalaisia kaksi kautta, neljä vuotta.

Alku oli myrskyinen. Kesäkuussa 2017 halla-aholaiset valtasivat puolueen kaikki johtopaikat. Timo Soini kannattajineen jätti puolueen ja jatkoi hallituksessa tuhoon tuomitussa siniset-puolueessaan. Keskusta ja kokoomus olivat sitä ennen heittäneet perussuomalaiset ulos hallituksesta.

Kokoomusta silloinkin johtanut Petteri Orpo on tällä vaalikaudella availlut perussuomalaisille hallitusovea, eivätkä perussuomalaisetkaan ole hallitushalujaan peitelleet. Eduskuntavaaligallupeissa perussuomalaiset keikkuu kärjessä, joten sillä on kaikki mahdollisuudet yrittää aloittaa hallituksen muodostaminen keväällä 2023.

Porvarihallitus ei kuitenkaan ole sillä taputeltu, että vaalitulos sen mahdollistaisi. Perussuomalaiset on kaikissa asioissa niin omilla äärilinjoillaan, että yhteisestä ohjelmasta sopiminen edellyttää valtavaa taipuisuutta jommaltakummalta uuden oikeiston pääpuolueelta.

ILMOITUS

Lisäksi on kesän 2017 tapahtumien varjo. Elokuussa se poistuu. Kokoomuksessa on helpompi selittää hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, kun Halla-aho ei väärine arvopohjineen ole puolueen johdossa.

Varteenotettavia seuraajaehdokkaita Halla-aholle on vain yksi, puolueen varapuheenjohtaja Riikka Purra. Hän on jo nyt lähes yhtä näkyvä toimija kuin Halla-aho ja sopii hyvin media- ja some-aikakauden puheenjohtajaksi.

Purran perussuomalaiset olisi periaatteiltaan samanlainen kova oikeistopuolue kuin nykyinenkin, mutta ehkä vähän vähemmän yhden asian, maahanmuuton, liike.

Olennaisempi ero on se, että Purra on salonkikelpoisempi henkilö kuin Halla-aho. Hänellä ei ole rasitteenaan ihmisvihamielisiä kirjoituksia menneisyydessä eikä yhtä ivallista ja ilkeää otetta some-nykyisyydessä.

Halla-ahon mystisen eron syyt paljastuvat kymmenen vuoden kuluttua 21.6.2031. Silloin hänen luotettunsa julkaisee tiedotteen, jossa kerrotaan ”kaikki ne havainnot, tuntemukset, analyysit ja arviot, joihin ratkaisuni perustuu”.