Lehtikuva/Anders Wiklund

Päätös uusista hallitustunnusteluista tai vaaleista on tehtävä viimeistään juhannuksen jälkeen.

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfven ei vielä paljasta aikeitaan valtiopäivien epäluottamusäänestyksen jälkeen. Vaihtoehtoina ovat joko uusien vaalien järjestäminen tai hallituspohjan etsiminen nykyisillä valtiopäivillä puhemies Andreas Norlénin johdolla.

Löfven muistutti tiedotustilaisuudessa, että perustuslaki antaa hänelle viikon aikaa päätöksen tekemiseen. Jos vain mahdollista, asia voi ratketa hänen mukaansa jo aiemmin.

Jos Ruotsissa päädytään uusiin vaaleihin, ne on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa.

Löfvenin mukaan hän haluaa nyt istua alas ja keskustella tilanteesta muun muassa tukipuolueiden keskustapuolen ja liberaalien kanssa.

– Voi olla, että siihen kuluu viikko, koska edessä on aika vaikeita punnintoja, Löfven sanoi.

ILMOITUS

Valtiopäivät antoi aiemmin tänään Löfvenille epäluottamuslauseen äänin 181–109. Löfven korosti omassa tiedotustilaisuudessaan, että epäluottamuksen puolesta äänestänyt enemmistö on hyvin tilapäinen eikä se ole yksimielinen juuri mistään.

Vasemmistopuolue aloitti hallituksen kaatumiseen johtaneen prosessin vastustamalla kaavailua vuokrasääntelyn osittaiseksi purkamiseksi. Puolueen kanssa samassa rintamassa äänestäneet kokoomus ja kristillisdemokraatit sen sijaan kannattavat vuokrasääntelyn purkamista.

Porvarioppositio tavoittelee Ruotsiin uutta oikeistohallitusta, joka tarvitsisi syntyäkseen Löfvenin kaatamiseen osallistuneiden ruotsidemokraattien tukea. Tällaista hallitusta ei vasemmistopuolue ole valmis hyväksymään.

Ruotsin poliittinen tilanne on vaikea, sillä näköpiirissä ei ole selkää hallitusvaihtoehtoa sen paremmin nykyisillä voimasuhteilla kuin mahdollisten uusien vaalien jälkeenkään.