Emma Grönqvist

”Ay-liike on ainoa voima, joka kykenee vastustamaan työnantajien illuusiota siitä, että nämä pystyvät tekemään palkansaajille mitä tahansa.”

Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen tyrmäsi väitteet Suomen heikosta kilpailukyvystä puheessaan liiton valtuustossa maanantaina.

– Toisin kuin työnantajaleiri oikeistopuolueiden säestämänä kertoo, rohkenen väittää, että Suomi on kilpailukykyinen. Tästä kertovat teollisuuden saamien uusien tilausten vahva kasvu ja viime aikoina ilmoitetut investoinnit.

– Se, mistä pitää olla huolissaan on teollisuustyön heikko kiinnostavuus ja työvoimapula, joka alkaa olla todellisuutta. Tällä tulee olemaan vaikutusta kilpailukykyymme.

Lehtosen mukaan myös työnantajien sekava ja hämmentävä työmarkkinatoiminta vaikuttaa kilpailukykyymme todennäköisesti negatiivisesti. Hän pitää työnantajaleirin toimintaa lyhytnäköisenä ja monelta osin huonosti harkittuna.

– Vakautta, ennustettavuutta ja luottamusta tällä ei ainakaan rakenneta. Me ay-liikkeessä olemme olleet vastuullisia. Samaa tietenkin edellyttäisi työnantajiltakin.

ILMOITUS

Työntekijöiden tietoisuus noussut

Syksyn neuvottelukierroksesta tulee Lehtosen mukaan haastava. Teollisuusliitto on valmistautunut hyvin tuleviin neuvotteluihin, olivatpa ne malliltaan minkälaisia tahansa.

Käänne työmarkkinoilla on tuonut tullessaan tietoisuuden nousemisen työntekijöiden keskuudessa, Lehtonen sanoi. Tilanne tulee hänen tulkintansa mukaan johtamaan järjestäytymisen parantumiseen ja siihen, että työehtosopimuksen tärkeys ymmärretään entistä paremmin.

– Ay-liike on ainoa voima, joka kykenee vastustamaan työnantajien illuusiota siitä, että nämä pystyvät tekemään palkansaajille mitä tahansa.