Teollisuusliitto

Puheenjohtaja arvosteli suomalaisten yritysjohtajien asennetta ja sanoi totuuden kuultavan ulkopuolelta.

Teollisuusliitto sopii jatkossakin jäsentensä työehtosopimukset, puheenjohtaja Riku Aalto vakuutti liiton valtuuston kokouksessa maanantaina. Hän kertoi liiton tehneen viime syksystä lähtien töitä ja valmistautuneen neuvotteluihin mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksista. Teknologiateollisuudessa on menossa sama prosessi.

– Liitto tekee nyt paljon sellaista, mikä näkyy työpaikoilla ja osin julkisuudessakin. Keskeistä tietenkin on se, miten pystymme ajamaan jäsentemme asiaa neuvotteluissa, joiden muotokin on monelta osin vielä kovin hämärän peitossa, Aalto kuvasi muuttunutta tilannetta.

Työnantajille Aallolta lähtivät raskaat moitteet. Hänen mukaansa Suomen teollisuudella on ennusteiden ja osin jo toteutuneidenkin mittareiden mukaan edessään melko hyvät ajat. Tulevaisuuden mahdollisuuksista kertovat monet viime aikojen investointiuutiset.

– Totuus kuullaan usein vähän ulkopuolelta. Saksalaisen lääkejätin edustajat hehkuttivat estoitta suomalaisen työmarkkinakentän vakautta kertoessaan uudesta jätti-investoinnistaan Suomeen, hän totesi.

– Suomalaisilta yritysjohtajilta vastaavaa harvoin kuulee. Monen ajasta taitaa kulua iso osa sen miettimiseen, mikä nyt taas on pielessä tai korjauksen tarpeessa. Niin kuin nyt vaikka tämä meidän työmarkkinajärjestelmämme, jossa asioista mitään tajuamattomille työntekijöille ja liitoille on annettu oikeus valvoa etujaan.

ILMOITUS

Aallon mukaan on syytä muistaa, että työnantajapuolen tavoitteena neuvottelujärjestelmän muutoksessa on sellainen onnela, jossa työntekijöiden kanssa ei tarvitse sopia mistään.

– Riittää, kun yritys suuressa armossaan ilmoittaa, millaisia sääntöjä työssä noudatetaan ja minkä verran siitä voidaan maksaa palkkaa.

Mikään ei varmaa ilman kunnollisia sopimuksia

Aalto myös varoitti työnantajien seireenien kutsuista.

– Työnantajat kuiskuttelevat nyt monilla työpaikoilla lupauksiaan hyvistä sopimusehdoista. Valitettavasti nämä kaikki hyvät asiat voidaan ottaa pois jo seuraavissa saneluneuvotteluissa.

– Tarvitaan kunnolliset sopimukset. Muuten mikään ei ole varmaa.

Erityisen kipakat terveiset Hakaniemestä lähtivät metsäyhtiö UPM:lle, joka on jo toimihenkilöilleen ilmoittanut, että mikään aiemmin sovittu ei enää päde.

Teknologiateollisuus ry taas on päätöksillään rajannut itsensä neuvottelutoiminnan ulkopuolelle. Käytännössä sen asema on samanlainen kuin vaikkapa Suomen Yrittäjillä.

– Tämä ei estä herrasväkeä esiintymästä meidän neuvotteluvastapuolenamme. Eikä tämäkään riitä: Teknologiateollisuus esiintyy mielellään kaikkien alojen ja kaikkien suomalaisten yritysten edustajana! Kysyn vaan, että millä mandaatilla. Mistä he ovat tällaiset valtuudet saaneet? Miksi muut työnantajaliitot hyväksyvät tällaisen käyttäytymisen?

Teollisuusliitolla on vajaat kaksikymmentä neuvottelukumppania, joista valtaosa haluaa edelleen neuvotella vakiintuneen käytännön mukaisesti.

– Neuvottelusuhteet edellä mainittuihin työnantajajärjestöihin ovat hyvät. Toivotaan, että tauti ei tartu ja saamme edelleen yhdessä tuloksia aikaan, Aalto sanoi.