Kuntavaalit tulivat ja menivät. Vasemmistolaisesta näkökulmasta tuloksessa on paljon iloittavaa. Ympäristötietoiselle ja yhdenvertaisuutta vaativalle politiikalle on selkeästi kysyntää kaupunkikeskuksissa, mistä Seinäjoen ja Lappeenrannan kaltaisten kuntien tulokset kertovat. Erityisesti Helsingin hienosta vaalivoitosta riittää opittavaa ympäri Suomen.

Samaan aikaan kuitenkin myös oikeistopuolueet vahvistivat asemiaan ja koko maan tasolla vasemmistopuolueet menettivät paikkoja. Myös vihreiden heikko tulos tulee näkymään punavihreän akselin haasteina seuraavat vuodet. Ympäristökriisiä hillitsevällä politiikalla on todella kiire, ja ratkaisujen etsiminen oikeistovoittoisissa valtuustoissa voi osoittautua vaikeaksi.

Tästä huolimatta näen vaalituloksen olevan vasemmistoliiton kannalta toivoa herättävä, sillä merkittävää näissä vaaleissa oli nuorten vasemmistolaisten ehdokkaiden nousu. Puolueessa on käynnissä sukupolvenvaihdos, joka luo pohjaa tulevaisuuden liikkeelle. Nuoret ja puoluerakenteen ulkopuolelta tulleet kyvyt kertovat hyvää paitsi puolueen uudistumiskyvystä myös tehdystä politiikasta.

Tätä hyvää kehitystä tulee vahvistaa. Yhteisössä tehtävä työ eli yhteisötyö on avainasemassa. Menestyäkseen erityisesti puolueosastojen on kysyttävä itseltään, kuinka ne tekevät toiminnastaan nuoria vahvistavaa ja toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi. Mukaan ottavan asenteen lisäksi nuoret tarvitsevat tilan, joka tukee heidän toimijuuttaan, mahdollistaa oppimisen ja myös mokailun. Ihmisiä vahvistava paikallistoiminta tarvitsee rinnalleen myös selkeää ja avointa viestintää. Vasemmiston tulee näkyä nuorille myös vaalien välillä.

Vasemmisto vahvistuu, kun panostamme sekä liikkeen rakentamiseen että ihmisiä tavoittavaan viestintään. Suurissa kaupungeissa sukupolvenvaihdos on onnistunutta. Vaalivoittojen saavuttaminen vaatii saman työn toteuttamista myös pienempien paikkakuntien nuorten parissa.

Kuntavaalien tulokseen on nyt syytä olla myös tyytyväinen. Pitkäksi venyneiden vaalien tulos viitoittaa polkua eteenpäin onnistumisten ja kehittämiskohteiden kautta. Se kertoo, mihin suuntaan vasemmistolaista liikettä on hyvä seuraavaksi rakentaa.

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.