ITU/D.Woldu

Suomen kristillinen rauhanliike (SKR) antoi vuoden 2021 rauhanpalkintonsa Elayne Whyte Gómezille, joka työskentelee Costa Rican ulkoasianministeriössä. Tämä uutinen herätti uteliaisuuteni. Pieni suomalainen rauhanjärjestö löytää vuosittain palkittavan Costa Ricasta.

Siis Elayne Whyte on tehnyt jotain hyvin erikoista, jonka merkitys ulottuu Suomeen saakka. Tämä pitää paikkansa.

Hän on tehnyt merkittävän työn, että YK:n yleiskokous hyväksyi 2017 ydinasekieltosopimuksen. Sen puolesta äänesti lähes kaksi kolmasosaa YK:n jäsenvaltioista.

Sopimus kieltää valtioita kehittämästä, testaamasta, valmistamasta, kuljettamasta, omistamasta ja varastoimasta ydinaseita tai uhkaamasta niillä. Se kieltää myös ydinaseiden sijoittamisen valtion alueelle sekä muiden maiden avustamisen tai rohkaisemisen näihin toimiin.

Ydinasekieltosopimusta on aktiivisesti ajanut kansainvälinen ydinaseita vastustava järjestö ICAN (Suomessa icanfinland.fi), jonka suomalainen aktivisti on ennen kaikkea Kati Juva. Vuonna 2017 järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon.

ILMOITUS

YK:n hyväksyntä ei riitä, vaan sopimus tarvitsi lisäksi vielä erikseen 50 maan hyväksynnän eli ratifioinnin ja sitten 90 päivän kuluttua sopimus astui voimaan. Tämä tapahtui 22.1.

Suuri pettymys on ollut, että ydinasevaltiot eivät osallistuneet sopimuksen valmisteluun eivätkä ole allekirjoittaneet sitä. Suomi kuuluu tähän joukkoon, koska se myötäilee suuria ydinasevaltioita. Nyt ICANin ja ydinasevastaisten organisaatioiden ja ihmisten työ jatkuu, että eduskunta ja presidentti Niinistö päättäisivät allekirjoittaa sopimuksen.

Ydinaseet ovat hirveitä tuhoaseita, joiden vaikutus ulottuu moneen valtioon ja kohdistuu sotilaiden lisäksi siviileihin ja luontoon.

Paavo Lounela
Vääksy, Asikkala