Lehtikuva/Matias Honkamaa

Suomen ilmavoimiin hakaristitunnus tuli Saksasta.

Hakaristitunnuksen käyttö tulisi kieltää puolustusvoimissa, vaatii vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi. Mustajärvi ja joukko muita vasemmistoliiton kansanedustajia on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen. Siinä kysytään, mihin oimiin hallituksen vastuuministeri ryhtyy, jotta hakaristitunnuksen käyttö kielletään puolustusvoimissa, esimerkiksi Lapin lennostossa.

Lähettämässään tiedotteessa Mustajärvi viittaa kesäkuun alussa Suomessa järjestettyyn kansainväliseen sotaharjoitukseen. Sen yhteydessä järjestettiin paraati, koska puolustusvoimain lippujuhla 4.6. osui harjoituksen ajankohtaan. Harjoitukseen osallistuneet saksalaiset eivät kuitenkaan osallistuneet juhlaan. Saksalainen everstiluutnantti Mathias Boehnke perusteli kieltäytymistä sillä, että ”saksalaiset sotilaat eivät voi seisoa sellaisen lipun edessä”.

Sellaisella lipulla tarkoitetaan Suomen ilmavoimien käyttämää lippua, jossa on hakaristi.

– Hakaristitunnuksen käytöllä on vuosituhantiset perinteet eri kulttuureissa. Se omittiin rotuoppeja kannattaneiden käyttöön 1800-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue otti sen käyttöön ja omaksi symbolikseen.

– Hakaristitunnuksen käyttö herättääkin ristiriitaisia ja kielteisiä reaktioita eri yhteyksissä. Siksi se on poistettu aikoinaan esimerkiksi suomalaisista kunniamerkeistä. Tunnusta ei ilmavoimatkaan käytä enää muissa yhteyksissä. Hakaristiä ei tule käyttää Suomen puolustusvoimien juhlien yhteydessä tai jonkun osaston tunnuksena, vaatii joukko vasemmistoliiton kansanedustajia.

Suomen ilmavoimien käyttöön hakaristi kulkeutui juuri Saksasta.

”Kreivi Erich von Rosen lahjoitti Suomen ilmavoimille lentokoneen 1918 ja sen myötä hakaristi, joka oli myös von Rosenin käyttämä tunnus, kulkeutui ilmavoimien käyttöön. Kreivi von Rosen oli juutalaisvastainen kiihkeä natsi. Hän oli yksi Ruotsin natsiblokin perustajista 1934.” Mustajärven tiedotteessa kirjoitetaan.