Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmiston kansanedustajat ihmettelevät perusoikeuden käyttämisestä syntynyttä paheksuntaa.

Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo muistuttaa siitä, että kokoontumisvapaus on perusoikeutena pitkälle suojattu oikeus. Hän kirjoittaa asiasta Twitteriin kertoessaan käyneensä tänään perjantaina vastaanottamassa Elokapinan viestin kansanedustajille ilmastotoimien kiirehtimisestä.

Elokapina osoittaa mieltään toista päivää Mannerheimintiellä eduskunnan kupeessa herättääkseen erityisesti maan hallituksen vastaamaan vaatimuksiinsa ilmastotoimista. Mielenosoittajat yöpyivät teltoissa kadulla.

– Mielipiteenvapaus on keskeinen perusoikeus. Se koskee myös Elokapinaa, Honkasalo kirjoittaa.

”Kansainvälisesti vertaillen kyse on pienimuotoisesta liikehdinnästä”.

Asia on herättänyt paheksuntaa. Muiden muassa kokoomuksen varapuheenjohtaja ja entinen oikeusministeri Antti Häkkänen piti tilannetta absurdina.

– Tarvittaessa lakeja on muutettava. Sisäministeri ja oikeusministeri voisivat ottaa kopin. Mielenosoitusoikeus ei tarkoita rajatonta oikeutta loukata toisten kansalaisten oikeuksia, hän kirjoitti Elokapinan toimista Twitterissä.

ILMOITUS

”Ovatko kaikki kännissä?”

Vasemmistoliiton tamperelainen kansanedustaja Anna Kontula sen sijaan ihmettelee Elokapinan mielenosoituksesta syntynyttä paheksuntaa.

– Neljännesvuosisata politiikassa ja silti jaksan hämmästyä, miten vähäisellä poliittisen radikalismin häivähdyksellä Suomen establishmentin saa hukkaamaan kompassinsa, hän kirjoittaa Twitterissä.

Kontula toteaa, että liikennettä jouduttiin ohjaamaan muualle, ja se sujui melko kivuttomasti, koska tietöiden takia niin tehdään usein.

– Nyt media on täynnä syvästi närkästyneitä poliitikkoja, toimittajia, liike-elämän edustajia sun muita pienempiä ja isompia satraappeja. Ihan täysjärkisen kirjoissa liikkuvat fantasioivat erikoisjoukkojen kutsumisesta, jopa tilanteen omatoimisesta ratkaisusta ajamalla nukkujien päälle, hän hämmästelee.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että Suomessa ei ole totuttu vastaavaan, ja uskotaan, että pieni liikennehäiriö saattaisi romuttaa kaiken.

– Kansainvälisesti vertaillen kyse on niin pienimuotoisesta liikehdinnästä, että useimmissa Suomen verrokkinaan käyttämissä maissa ihmiset nauraisivat itsensä tärviölle, jos kuulisivat näistä reaktioista, Kontula arvioi ja kysyy, mikä tuottaa suhteettoman reaktion.

– Ovatko kaikki kännissä? Onko kyse jostain hupimeemistä, jota en hiffaa? Vai eikö Suomen korkeakoulutettu kerma tunne poliittista historiaa ja perusoikeussystematiikkaa sen vertaa, että kykenisivät näkemään mittakaavan?

Kokoontumisvapautta ei tunneta

Honkasalo toteaa olevansa huolissaan suomalaisten suhteesta perus- ja ihmisoikeuksiin.

– Amnesty julkaisi tällä viikolla selvityksen, jonka mukaan suomalaiset tuntevat huonosti kokoontumisvapauteen liittyviä kysymyksiä.

Hän muistuttaa siitä, että se on perus- ja ihmisoikeutena pitkälle suojattu oikeus, ja poliisin toimintaa ohjaavat sen suhteen monet kansainväliset ihmisoikeussopimusten valvontaelinten tulkintakannanotot.

– Niiden valossa kynnys rauhanomaiseen mielenosoitukseen puuttumiseen on varsin korkea, Honkasalo sanoi.

– Poliisin ensisijainen tehtävä on turvata kokoontumisvapautta. Samalla tulee punnita oikeuksia ja haittoja.

Honkasalo huomauttaa lisäksi, että kiire ilmastotoimien suhteen ei ole kadonnut minnekään.

– Hallituksen on lunastettava lupauksensa ilmastolinjausten suhteen, hän kirjoittaa.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi asiaa vanhempainvapaaltaan.

– Kaikki tämä totaalinen pöyristyminen yhdestä mielenosoituksesta olisi jollain tasolla uskottavampaa, jos edes vähän samanlaisia äänenpainoja olisi kuultu samassa paikassa pidetyn ja liikennettä yhtä lailla sekoittaneen turverekkamiekkarin yhteydessä, hän arvioi Twitterissä.

Turverekat pysäyttivät liikenteen Helsingin keskustassa vapun alla.

Juttuun lisätty klo 14.07. Li Anderssonin kommentti.