Lehtikuva/Jonathan Nackstrand

Epäluottamusta esittivät erikseen vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit. Kokoomus ja kristillisdemokraatit ilmoittivat tukevansa ajatusta. Asiasta äänestetään maanantaina.

Ruotsissa kaikkiaan neljä puoluetta on ilmoittanut kannattavansa epäluottamuslausetta pääministeri Stefan Löfvenille. Puolueilla on enemmistö valtiopäivien edustajapaikoista. Valtiopäivien puhemiehen mukaan epäluottamusäänestys asiasta pidetään maanantaina.

Vireillä on ainakin toistaiseksi kaksi eri epäluottamuslausetta. Ensimmäisestä ilmoitti vasemmistopuolue, jonka edustajamäärä ei yksin riitä äänestysesityksen tekemiseen. Myöhemmin ruotsidemokraatit ilmoitti tehneensä oman epäluottamusesityksen, johon puolueella on omasta takaa tarpeeksi edustajia.

Maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ilmoittivat myöhemmin kannattavansa epäluottamusta Löfvenille.

Ruotsidemokraattien ryhmäjohtajan Henrik Vingen mukaan puolue on pyrkinyt alusta saakka Löfvenin hallituksen kaatamiseen. Nyt hankkeelle näyttää kuitenkin olevan valtiopäivien enemmistön tuki takanaan, Vinge perusteli epäluottamusesitystä.

Kokoomuspääministeri ei kelpaa vasemmistopuolueelle

Löfvenin hallituksen sosiaalidemokraateilla ja ympäristöpuolueella on vähemmistö valtiopäivillä, mutta keskustapuolue ja liberaalit ovat tähän saakka tukeneet hallitusta joissain kysymyksissä.

ILMOITUS

Vingen mukaan ruotsidemokraatit toivoo hallituksen kaatumista ja uusia vaaleja ensi syksyksi. Sääntömääräiset seuraavat vaalit on määrä pitää Ruotsissa vasta ensi vuonna.

Vasemmistopuolueen epäluottamushankkeen taustalla on lausuntokierroksella oleva selvitys vuokrien vapaammasta määräytymisestä uusien asuntojen osalta. Vasemmistopuolue vastustaa muutoksia vuokralainsäädäntöön, vaikka asiasta ei ole vielä edes olemassa hallituksen esitystä valtiopäivillä.

Poliittista tilannetta mutkistaa se, että vaikka vasemmistopuolue esittää epäluottamusta Löfvenille, puolue ei aio myöskään tukea todennäköisintä vaihtoehtoa eli kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin johtamaa hallitusta.