Lehtikuva/Silja-Riikka Seppala

Liike vaatii hallitukselta säännöllistä valtiollista kriisitiedostusta ja julistamaan ilmastohätätilan.

Elokapinan mielenosoittajat katkaisivat liikenteen Helsingin Mannerheimintiellä Pikkuparlamentin puiston edessä tänään kello 13. Liikenne on katkaistu molempiin suuntiin. Mielenosoittajat ohjaavat paikalla autoja kiertoteille.

Elokapinan mukaan kyseessä on sen tähän asti suurin mielenilmaus. Kansalaistottelemattomuudella se vaatii Suomen hallitusta ”lopettamaan ilmaston kuumentamisen mahdollisimman pian, jotta Suomi ei osallistuisi joukkosurmaan”.

Lisäksi Elokapina vaatii hallitusta kertomaan tosiasiat ilmastokriisin vakavuudesta suomalaisille.

Keskeisellä paikalla Helsingissä mielenilmaus tapahtuu siksi, että ”suomalainen yhteiskunta ymmärtäisi ilmaston kuumentaminen olevan tässä vaiheessa satojen miljoonien ihmisten henkeä uhkaava ihmisoikeusrikos”. Siksi Suomen on toimittava nopeammin päästöjensä lopettamiseksi.

Liike vaatii hallitukselta säännöllistä valtiollista kriisitiedostusta ja julistamaan ilmastohätätilan.

ILMOITUS

Ilmaston kuumentamista joukkosurman tuottamiseen ovat Elokapinan mukaan verranneet kansanmurhatutkijat holokaustin muistopäivänä.

Suomi ylittää nykymenolla Pariisin sopimuksen mukaisen hiilibudjettinsa alle neljässä vuodessa. Silti Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vasta vuonna 2035.

Elokapina kertoo jatkavansa mielenilmaisua Mannerheimintiellä iltaan asti. Mielenosoittajat arvioivat päivän päätteeksi missä protesti jatkuu. Meneillään oleva Elokapinan Kesäkapina jatkuu vähintään ensi viikkoon asti.

Noin 200 mielenosoittajasta150 on asettunut istumaan ajoradalle ja sitoutunut harjoittamaan väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta protestiksi hallituksen ”riittämättömille ilmastoimille”.

Poliisia odotettiin paikalle pian mielenilmauksen alkamisen jälkeen. Elokapina on välittänyt ennakkotiedon mielenilmaisuista Helsingin poliisille, mutta ei sen tarkkaa paikkaa.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -liikettä, joka yrittää herättää valtaapitävät pysäyttämään kuudennen massasukupuuton etenemisen, sekä minimoimaan ilmasto- ja ympäristökriisin aiheuttamien joukkokuolemien ja sosiaalisen romahduksen riskin.