Antti Yrjönen

Kansanedustajan mielestä demareilla on velvollisuus ajaa suuren äänimäärän saanutta Aki Lindéniä pormestariksi.

Turussa valtuustopaikkansa uusinut kansanedustaja Johannes Yrttiaho esittää, että SDP, vasemmistoliitto ja vihreät muodostavat muutosblokin, joka syrjäyttää kokoomuksen vallasta. Pormestariksi blokki nostaisi SDP:n kansanedustajan Aki Lindénin.

Kokoomus jatkaa Turun suurimpana puolueena, mutta se menetti yhden paikan ja 511 ääntä. Vasemmistoliiton kannatus kasvoi 0,2 prosenttiyksikköä, mutta sekin menetti paikan. SDP sai yhden paikan lisää, mutta vihreät kärsi peräti neljän paikan tappion.

– Tappion kärsineen kokoomuksen valta-asema tulee nyt haastaa, Yrttiaho vaatii.

Hänen mukaansa se unohtuu usein, ettei pormestarin tehtävä kuntalain mukaan automaattisesti kuulu suurimmalle puolueelle, vaan on valtuuston enemmistön päätös.

Sdp:llä, vasemmistoliitolla ja vihreillä on uudessa valtuustossa niukka 34 valtuutetun enemmistö 67:sta.

ILMOITUS

– Se on niukka, mutta riittävä, sama millä kokoomuksen Minna Arve valittiin 2017 kaupunginjohtajaksi. Leveämpikin enemmistö saataisiin yhdessä keskustan tai perussuomalaisten kanssa, Yrttiaho sanoo.

Sdp:n pormestariehdokas Aki Lindén sai 4 374 ääntä, kokoomuksen Arve 1 511.

Yrttiaho katsoo, että Lindénin lähes kolminkertainen äänimäärä Arven kannatukseen verrattuna oikeastaan velvoittaa sdp:tä ajamaan omaa ehdokastaan tosissaan pormestariksi.

– Niin toimien se myös noudattaisi turkulaisten äänestäjien tahtoa, Yrttiaho sanoo.

Yrttiaho esitti jo viime kesänä punavihreää muutosblokkia kokoomuksen syrjäyttämiseksi. Silloin demarit ja vihreät eivät sen mahdollisuuteen uskoneet. Nyt Yrttiaho pitää ratkaisevana, löytyykö neljän paikan vaalitappion kärsineistä vihreistä rohkeutta tähän ja uskaltaako sdp riskeerata sinipunayhteistyön.

– Kokoomuksen johdolla valtuusto saa eteensä samaa vanhaa: tunnetut ökyhankkeet ja talouskurin niiden rahoittamiseksi. Elinkeinoelämän etupolitiikka rakennuskupruineen, leikkauksineen ja palveluiden yksityistämisineen jatkuu, konkurssin uhallakin, Yrttiaho perustelee esitystään.