Antti Yrjönen

Kuntavaalitulos

Kokoomus 21,4 %

SDP 17,7 %

Keskusta 14,9 %

Perussuomalaiset 14,5 %

Vihreät 10,6 %

Vasemmistoliitto 7,9 %

RKP 5 %

Kristilliset 3,6 %

Äänestysprosentti painui kuntavaaleissa historiallisen alas.

Perussuomalaisten nousu ja punavihreiden puolueiden tappio muodosti kuntavaalien ison kuvan. Perussuomalaiset jäi hurjimmista odotuksistaan, mutta nousi valtakunnallisesti neljänneksi suurimmaksi puolueeksi 14,5 prosentin kannatuksella.

– Kokonaiskuva on tietysti siinä mielessä harmittava, että hallituspuolueet menettivät ja perussuomalaiset kasvoivat. Se on isona yhteiskunnallisena kuvana huolta herättävä, pohtii vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen.

Sarkkinen itse piti paikkansa Oulun suosituimpana poliitikkona lähes 2 200 äänellä. Se ilahdutti, mutta perussuomalaisten nousu muodostaa Sarkkisen mukaan ison haasteen kaikille punavihreille puolueille.

Perussuomalaiset kampanjoi näissäkin vaaleissa menneisyyteen vetoavalla kampanjalla. Sarkkinen uskoo, että sellainen saattaa purra, kun Suomessa on käynnissä iso yhteiskunnallinen muutos.

– Ensinnäkin väestörakenne muuttuu, väestö ikääntyy, väestö pakkautuu kaupunkeihin. Aika monella ihmisellä on huolta oman alueen ja omasta tulevaisuudesta. Perussuomalaisten viesti siitä, että ”mennään takaisin johonkin entiseen” voi purra muutospelossa.

Muutoksen syvyyttä lisää se, että samaan aikaan yhteiskuntaa pitää vauhdilla muuttaa ympäristöystävällisemmäksi.

– Haaste meille on se, että miten luomme kuvan siitä, että nämä muutokset voidaan hallita ja kaikilla olisi hyvän elämän edellytyksiä kaikkialla Suomessa.

– Luoda toivon kuvaa vastapainoksi perussuomalaisten pelottelulle. Miten me teemme sen? Tämä on iso haaste, Sarkkinen pohtii.

Väärät teemat esillä

Sarkkinen huomauttaa, että hallituspuolueita harvoin kiitetään vaaleissa. Nyt taustalla on vielä raskas koronavuosi. Lisäksi vaalien äänestysprosentti jäi historiallisen alhaiseksi.

– Se on demokratian tappio. Se voi näkyä meidän kannatuksessamme, mutta se on itseisarvollisesti huono asia.

Korona esti myös pitkään normaalin kampanjoinnin. Samalla ihmiset jäivät Sarkkisen mukaan enemmän mediakeskustelun armoille, kun poliitikot eivät päässeet tapaamaan ihmisiä.

– Tärkeät teemat eivät ole näkyneet mediakeskustelussa tai ne ovat jääneet taka-alalle. Vanhustenhuolto, varhaiskasvatuksen laatu, koulujen ryhmäkoot, joukkoliikenteen toimivuus, lähiluonto. Kunnissa päätettävistä oikeista asioista ei ole hirveästi puhuttu. Se on pyörinyt valtakunnallisen tason keskustelussa.

– Luulen, että se on nakertanut kaikkia punavihreitä puolueita. Meillekin tärkeitä ovat arjen asiat ja lähipalvelut. Jos niistä ei keskustella, se on meille tappio.

Kuntavaalitulos

Kokoomus 21,4 %

SDP 17,7 %

Keskusta 14,9 %

Perussuomalaiset 14,5 %

Vihreät 10,6 %

Vasemmistoliitto 7,9 %

RKP 5 %

Kristilliset 3,6 %