Lehtikuva/Teemu Salonen

Helsingissä voittosarja jatkui, mutta kolmostila jäi haaveeksi. Useimmissa muissa isoissa kaupungeissa meni paikka, pienemmissä enemmänkin.

Kannatus 7,9 prosenttia ja 508 valtuutettua. Siinä vasemmistoliiton tärkeimmät luvut vuoden 2021 kuntavaaleissa. Vaikka asiaa kuinka kääntelisi, tulos on puolueen historian huonoin kuntavaaleissa.

Kannatusosuus on vain 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisessä pohjakosketuksessa vuonna 2012. Nyt valtuustopaikoista lähti kuitenkin kerralla 150 eli 23 prosenttia. 2012-vaaleissa vasemmistoliitto sai 640 valtuutettua.

Symbolinenkin tappio on merkittävä. Kemin menetyksen jälkeen vasemmistoliitto ei ole suurin puolue enää yhdessäkään kunnassa.

Viime kuntavaaleista vasemmistoliiton kannatus laski 0,9 prosenttiyksikköä. Surkea äänestysprosentti rokotti kaikkien muiden keskeisten puolueiden paitsi perussuomalaisten äänimäärää. Vasemmistoliitto sai nyt 194 146 ääntä, yli 32 000 vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

Kahden vuoden takaisiin eduskuntavaaleihin verrattuna vasemmistoliitto sen sijaan pärjäsi melko hyvin. Menetys oli vain 0,2 prosenttiyksikköä.

ILMOITUS

Helsingin tulos paras sitten vuoden 1980

Vasemmistoliiton vaalitulos jakautuu voimakkaasti kahtia. Vaalivoittojen sarja Helsingissä jatkui, mutta alkuillasta häämöttänyt nousu SDP:n ohi kolmanneksi vaihtui nelostilaan. 1,5 prosenttiyksikön voitto toi lisäpaikan. Perussuomalaiset jäi selvästi taakse, vaikka jotkut gallupit ennustivat toisin käyvän.

Vasemmistoliiton ilmiö näissä vaaleissa oli eittämättä 33-vuotias tuplamaisteri, puolueen poliittinen asiantuntija Minja Koskela, joka nousi listan ykköseksi 5 600 äänellä.

4 325 ääntä saanut konkaripoliitikko Paavo Arhinmäki kirjoitti yöllä, että tulos Helsingissä oli paras sitten vuoden 1980, jolloin puolue oli SKDL. Arhinmäen ensimmäisissä kuntavaaleissa 1996 vasemmistoliitto sai 6 paikkaa, nyt siis 11.

”Vasemmistoliiton jatkuvan kasvun perusta Helsingissä on ollut kova työ vuodesta toiseen valtuustossa ja työ ihmisten parissa viikossa ja kuukaudesta toiseen. Vaalimenestyksen takana on vuosikymmenien työ”, Arhinmäki kirjoitti Facebookissa.

Tappioiden sarja isoissa kaupungeissa

Muualla isoissa kaupungeissa vasemmistoliitto kärsi vaalitappioiden sarjan. Kannatus ja paikkamäärät alenivat Espoossa, Vantaalla, Oulussa, Lahdessa, Kuopiossa ja Porissa.

Tampereella vasemmistoliiton kannatus notkahti 0,6 prosenttiyksikköä, mutta paikkamäärä säilyi ennallaan. Puolueen suhteellinen asema kuitenkin heikkeni, kun perussuomalaiset menivät isolla voitollaan ohi.

Tampereella Ulla-Leena Alppi ja Liban Sheikh pääsivät yli tuhanteen ääneen. Pormestariehdokas Minna Minkkinen sai 854 ääntä.

Turussa vasemmistoliiton kannatus nousi 0,2 prosenttiyksikköä, mutta silti yksi paikka meni. Li Andersson oli 5 000 äänellään kaupungin selvä ääniharava. Listan kakkoseksi nousi jalkapalloilija Timo Furuholm 865 äänellä.

Jyväskylässä vasemmistoliiton kannatus aleni 0,3 prosenttiyksikköä, mutta paikkamäärä säilyi ennallaan. Biologian opiskelija Matleena Käppi oli listan ykkönen 866 äänellä.

Heikoimmin vasemmistoliitolla isoista kaupungeista meni Oulussa. Kannatusosuus putosi 2,6 prosenttiyksikköä ja sillä meni 2 paikkaa. Vaalivoiton Oulussakin saanut perussuomalaiset nousi sen ja vihreiden kanssa samaan paikkamäärään, 9 valtuutettuun.

Oulun ääniharava oli kahden viikon kuluttua sosiaali- ja terveysministerinä aloittava Hanna Sarkkinen 2 179 äänellä. Vasemmistoliiton listan kakkonen oli entinen puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen, joka toisena sai yli tuhat ääntä. Monien pitkäaikaisten valtuutettujen ohi kolmanneksi nousi 24-vuotias äidinkielenopettaja Jessi Jokelainen 905 äänellä.

Kemissä rytisi, Lappeenrannassa paluu valtuustoon

Pienemmissä kaupungeissa vasemmistoliitto koki raskaan tappion Kemissä, missä se menetti ensi kerran suurimman puolueen paikkansa. 6,8 prosenttiyksikön tappio tiesi kolmen paikan menetystä. Perussuomalaiset taas sai kolme lisäpaikkaa.

SDP:llä on nyt Kemissä 13 ja vasemmistoliitolla 12 valtuutettua.

Kaipolan paperitehtaan menettäneessä Jämsässä vasemmistoliitto selvisi pienemmällä 1,1 prosenttiyksikön ja 1 paikan tappiolla.

Kotkassa vasemmistoliitto joutui pärjäämään ensi kerran vuosikymmeniin ilman suosittua Pentti Tiusasta, joka kuoli vuonna 2018. Tulos oli kahden paikan ja 3,3 prosenttiyksikön menetys. Viime eduskuntavaalien tulokseen verrattuna kannatus kuitenkin nousi Kotkassa.

Lappeenrannassa vasemmistoliitto nousi takaisin valtuustoon. 2,5 prosentin tulos vei maalari Heidi Vätön valtuutetuksi.

Vasemmistoliiton voittoputket katkesivat ainakin Joensuussa ja Riihimäellä, joissa molemmissa ehdokashankinta onnistui hyvin. Riihimäellä perussuomalaiset pysyi kuitenkin vasemmistoliiton takana. Sairaanhoitaja Erja Hirviniemi voitti tyttärensä Aino-Kaisa Pekosen lukemin 466–286.

Joensuussa järjestötoimitsija Anni Järvinen oli listan ykkösnimi 441 äänellä.

Rovaniemellä vasemmistoliiton tappio oli 3,5 prosenttiyksikköä ja 1 paikka. Entinen kansanedustaja ja SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola aloittaa kunnallispolitiikassa 421 äänen turvin.