Bangladeshilainen lääkäri Sakia Haque perusti kollegansa kanssa syksyllä 2016 Facebookiin ryhmän Travelettes of Bangladesh – Bhromon Konya. Ryhmän tehtävänä on auttaa naisia voimaantumaan matkustamalla. Kulkuneuvoksi suositellaan moottoripyörää.

Ryhmään on liittynyt jo liki 60 000 tyttöä ja naista, joita rohkaistaan poistumaan mukavuusalueeltaan ja näkemään maailmaa.

– Uskon, että moottoripyörä antaa vapautta. Voi pysähtyä missä haluaa ja nähdä paljon kauneutta ympärillään, tohtori Haque selittää.

– Halusimme osoittaa, että se on mahdollista naisille, vaikka kaikki olivat vastaan perheissä ja yhteiskunnassamme. Tarkoitus oli pitää meidät riippuvaisina muista, mutta nyt lukemattomat naiset ajavat skootterilla tai moottoripyörällä, hän jatkaa.

Silloin kun ei matkustele, Haque työskentelee lääkärinä maailman suurimmalla pakolaisleirillä Cox’s Bazarissa, jossa elää lähes miljoona Myanmarista paennutta rohingya-muslimia.

Haque ei unohda lääkärin kutsumustaan reissussakaan. Hän järjestää matkan varrella kohtaamilleen tytöille keskustelutilaisuuksia, joissa käsitellään heidän oikeuksiaan, lisääntymisterveyttä sekä tabuna pidettyä aihetta eli kuukautisia.

Englanninkielinen versio