Antti Yrjönen

Vasemmistoliitto jäi 0,2 prosenttiyksikköä viime kuntavaalien tuloksesta.

Punavihreät äänestäjät jäivät kotiin, kuului vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin pika-analyysi kuntataloudesta.

– Oikeisto onnistui paremmin mobilisoimaan omat kannattajansa näissä vaaleissa, Andersson sanoi KU:lle sunnuntai-iltana.

Vaalitulos tulee analysoida tarkkaan ennen lopullisten johtopäätöksien tekemistä, mutta Andersson nosti muutaman ison kaupungin kuten Helsingin, jossa tilanne näyttää kohtuulliselta.

– Niissä meillä on superhyviä henkilökohtaisia tuloksia tehneitä tähtiä kuten Minja Koskela, Andersson sanoi.

Andersson arveli hallitusvastuun olevan yksi syy, miksi punavihreät äänestäjät jäivät kotiin.

ILMOITUS

– Viime kuntavaalit olivat ensimmäiset vaalit, jotka käytiin silloisen oikeistoporvarihallituksen aikana. Mobilisoimme äänestäjiä pitämään koulutuksen puolta, progressiivisen kuntapolitiikan puolesta. On vaikeampaa mobilisoida äänestäjiä puolustamaan hallituksen saavutuksia verrattuna siihen, mikä se oli viime vaaleissa, Andersson pohti.

Kohtuullinen tulos

Andersson linjasi ennen kuntavaaleja, että vasemmistoliitto oli matkalla kohti ”ok-tulosta”. Vaali-iltana hän sanoi, että suhteessa muihin hallituspuolueisiin vasemmistoliitto pärjäsi ihan hyvin.

– Tämä on kohtuullinen tulos olosuhteisiin nähden. Olisin mielelläni nähnyt, että kannatus olisi ollut vielä lähempänä eduskuntavaalien tulosta (8,2 prosenttia).

Kohtuullisen tuloksen läpikäyminen alkaa Anderssonin mukaan heti maanantaina.