Antti Yrjönen

Vasemmistoliitto on menettämässä alle prosenttiyksikön viime kuntavaalien tuloksesta.

Vasemmistoliiton valtakunnallinen tulos kuntavaaleissa vetää puolueen ensimmäisen varapuheenjohtajan Jussi Saramon mietteliääksi. Saramo riemuitsi Helsingissä tekeillä olevasta hyvästä tuloksesta, mutta muualla puolueen nousua ei ole näkyvissä. Helsingissä puolue on nousemassa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

– Helsingin aivan huikea tulos antaa kyllä uskoa tulevaisuuteen. Mutta samaan aikaan kun voitamme Helsingissä joka kerta vaalit, valtakunnallinen kannatus ei nouse.

– Se pitää ottaa vakavasti, missä taantumista tulee. Se pitää nyt analysoida ja tehdä analyysi siitä, mitä meidän toiminnassa pitäisi muuttaa, Saramo sanoi vasemmiston vaalitilaisuudessa KU:lle.

Ylen ennuste antoi vasemmistoliitolle kahdeksan prosentin tuloksen, missä olisi 0,8 prosenttiyksikköä pudotusta viime kuntavaaleihin.

– Yleisellä tasolla sukupolvenvaihdos näkyy. Tässä on tosi paljon hyvää, mutta huonolta ei pidä kääntää selkää.

Vasemmistoliitto menetti yhden valta-alueistaan, kun sosiaalidemokraatit nousivat Kemin suurimmaksi puolueeksi. Vasemmistoliitto kärsi 6,6 prosentin tappion.

– Kemissä on valtava rakennemuutos. Olemme olleet valtapuolue. Ymmärrän hyvin, että vaikka valtapuolue tekisi kuinka hyvää politiikkaa, se on vaikeata, Saramo sanoi.