Lehtikuva/Seppo Samuli

Perussuomalaiset ottaa ison voiton, kokoomus vahvistaa asemaansa suurimpana kuntapuolueena.

Yle julkaisi kello 22:n jälkeen perinteisen tulosennusteensa, joka oikaisee reaaliaikaisena käynnissä olevaa kuntavaalien ääntenlaskentaa. Ennusteen mukaan hallituspuolueet RKP:tä lukuun ottamatta ovat vaalien häviäjiä.

Ylen ennusteen mukaan kokoomus lisää kannatuksensa 21,5 prosenttiin. Se kasvattaa selvästi kaulaa kakkosena olevaan SDP:hen, jolle on tulossa 1,8 prosenttiyksikön tappio.

Keskusta käy perussuomalaisten kanssa tiukkaa kilpaa kolmanneksi suurimman puolueen paikasta. Molemmat ovat noin 14,5 prosentissa. Keskusta on pärjännyt selvästi paremmin kuin mielipidetiedustelut ennustivat ja perussuomalaiset huonommin. Perussuomalaiset on silti saamassa 5,7 prosenttiyksikön suurvoiton.

Vihreitä odottaa selvä 1,6 prosenttiyksikön tappio ja 10,9 prosentin tulos.

Vasemmistoliiton kaksien vaalien voittoputki on katkeamassa vajaan prosenttiyksikön tappioon. Ylen ennuste lupaa vasemmistoliitolle tasan 8 prosentin kannatusta.

ILMOITUS

RKP:n vaalivoitto olisi 0,1 prosenttia.

Ylen lähetyksessä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskaltautui jo julistautumaan vaalien voittajaksi. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin myönsi olevansa pettynyt.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko huomautti tulossa olevan vaalituloksen olevan parempi kuin viime eduskuntavaaleissa.

Li Andersson sanoi vasemmistoliiton tilanteen näyttävän stabiililta. Sukupolvenvaihdos on edelleen käynnissä.